
A fost aprobat Programul național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru anii 2022-2026
Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Capacitățile de reacție a instituțiilor statului în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice vor fi fortificate. Guvernul a aprobat astăzi Programul național de consolidare și realizare a măsurilor de protecție antiteroristă a obiectivelor infrastructurii critice pentru anii 2022-2026 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia. Noile măsuri se impun drept urmare a evoluțiilor pe plan regional și a creșterii pericolelor în adresa securității naționale, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Documentul include informații privind impactul programului, părțile implicate în implementarea acestuia, situația actuală și obiectivele setate în vederea protecției antiteroriste a infrastructurii critice. Chiar dacă Republica Moldova nu se confruntă, actualmente, cu riscuri teroriste majore și nu este o țintă directă pentru entitățile teroriste, se impune necesitatea consolidării potențialului național în lupta împotriva manifestărilor teroriste, în mod special, în context de insecuritate regională.
Astfel, printre acțiunile care urmează a fi realizate se numără: optimizarea cadrului juridic național, eficientizarea și modernizarea sistemelor de protecție și pază a obiectivelor infrastructurii critice, organizarea de instruiri practice și exerciții de simulare. De asemenea, se propune dezvoltarea continuă a cooperării naționale și internaționale în domeniul protecției antiteroriste a infrastructurii critice, prin schimb de experiență și bune practici realizate.
Implementarea Programului va fi asigurată de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova și de către operatori - ministere, alte autorități sau instituții publice și persoane juridice, care au în gestiunea lor obiective incluse în Nomenclatorul național al infrastructurii critice. Programul va fi realizat din contul și în limitele bugetelor aprobate ale operatorilor, nefiind necesară alocarea suplimentară de mijloace financiare.
Obiective ale infrastructurii critice sunt obiectivele de importanţă vitală, precum cele din domeniul apărării, administraţiei publice, tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, infrastructurii, energeticii, dar și cele din sfera socială. Perturbarea sau distrugerea acestora poate genera pericol pentru oameni și mediu, provocând un impact negativ pentru siguranța, securitatea, bunăstarea socială și economică a statului.
Foto: Guvern
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova