
Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2022 vor însuma venituri și cheltuieli de peste 12 miliarde de lei
Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. În anul 2022 fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor însuma venituri și cheltuieli de 12.287.601.000 de lei. Un proiect de decizie în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri, comunică MOLDPRES.
Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, comparativ cu suma aprobată pentru anul 2021, este prognozată majorarea veniturilor cu 1.143.503.700 lei (sau 10,3%), iar a cheltuielilor cu 943.503.700 de lei (sau 8,3%). Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense vor constitui 5.984.775.100 de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 919.375.100 de lei față de cele aprobate în 2021.
La fel, pentru anul 2022, se va păstra prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4.056 de lei.
Totodată, pentru transferurile din bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate sunt prevăzuți 5.921.111.900 de lei, cu o majorare de 227.735.100 de lei comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2021.
Pentru transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de ocrotire a sănătăţii pentru asigurarea bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice, precum orale, insuline umane și analogi de insulină sunt prevăzuți 150.648.100 de lei.
La estimarea cheltuielilor FAOAM pe anul 2022 s-a ținut cont de legislația în vigoare și prioritățile în acordarea serviciilor medicale, necesare populației și raportate la capacitățile sistemului de sănătate. Respectiv, alocațiile suplimentare în sumă de 943.503.700 de lei sunt preconizate pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:
- majorarea salariilor personalului administrativ-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând din 01.11.2021.
- asigurarea compensării unor tipuri de dispozitive medicale, servicii de îngrijiri medicale la domiciliu și paliative.
- acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitalicești acordate pacienților care întrunesc definiția de caz COVID-19 (suspect, probabil, confirmat), măsuri de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.
- acoperirea cheltuielilor strict necesare pentru asigurarea bunei funcționări a prestatorilor de servicii medicale în scopul acordării asistenței medicale oportune și calitative populației etc.
În fondul de bază se planifică a fi acumulate şi utilizate 12.097.758.400 de lei, cu 8,2% mai mult comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2021.
Pentru fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2022 sunt preconizați 10.000.000 de lei, care sunt destinați pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, precum și compensarea diferenţei dintre cheltuielile efective legate de achitarea serviciilor medicale curente. La fel, în anul 2022, fondul măsurilor de profilaxie va însuma 50.000.000 de lei, cu 5.000.000 de lei mai mult față de cel aprobat pentru 2021. Pentru fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale se estimează în cuantum de 15.000.000 de lei la nivelul anului 2021.
Foto: Guvern
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Chișinău găzduiește primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Ziua Taților, sărbătorită în premieră în Republica Moldova
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”