
Guvernul și FMI au ajuns la un acord la nivel de experți în cadrul celei de-a treia evaluări a programului pentru R. Moldova
Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a treia evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acordul urmează a fi aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori executivi al FMI până la sfârșitul lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, țara noastră va putea accesa circa 94,40 milioane de dolari SUA din cadrul programului existent și deja bugetați în acest an, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Bilanțurile celei de-a treia monitorizări a programului economic au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu echipa de experţi ai FMI. Părțile au subliniat importanța continuării programului pentru creșterea economică, care aduce stabilitate macroeconomică, ajută țara noastră să acceseze finanțare externă în condiții privilegiate și sprijină reformele în beneficiul cetățenilor și în calea noastră ireversibilă spre Uniunea Europeană.
„Ne-am asumat să implementăm hotărât programul cu FMI, în mod special în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică. În acest sens, vom mobiliza resursele pe intern, vom eficientiza cheltuielile și disciplina guvernanței, inclusiv disciplina bugetar-fiscală. Astăzi spun clar și direct: autoritățile asigură stabilitatea în țară și au grijă de siguranța oamenilor, pentru a realiza eficient programul de reforme, care trebuie să crească numărul locurilor de muncă, veniturile, salariile cetățenilor și să încurajeze dezvoltarea economică”, a spus premierul Dorin Recean.
La rândul său, șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a subliniat că, în pofida unor circumstanțe dificile și a crizelor ce se derulează concomitent, programul este realizat, în linii mari, în parametrii conveniți, iar reformele structurale avansează treptat. Totodată, în timp ce autoritățile au reușit, până în prezent, să asigure securitatea energetică a țării, economia s-a contractat semnificativ în 2022, reflectând repercusiunile războiului Rusiei din Ucraina, însă în anul 2023 se așteaptă o redresare a acesteia.
„Progresele înregistrate de Moldova pe calea aderării la UE vor constitui și ele un punct de sprijin esențial pentru implementarea cu fermitate a reformelor. Vom rămâne alături de dumneavoastră și vom continua să acordăm sprijin Republicii Moldova și cetățenilor săi”, a menționat Ruben Atoyan.
Potrivit FMI, autoritățile din țara noastră au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea ineficienței și a inechităților din sistemul fiscal. În același timp, în baza raportului, au fost stabilite o serie de subiecte asupra cărora autoritățile își vor concentra eforturile în perioada următoare. Printre acestea se numără promovarea politicii bugetar-fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei, precum și stimularea integrității și independenței celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției.
Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022, a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 de milioane de dolari SUA, din care 287,2 milioane de dolari au fost deja debursate.
Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani. Totodată, finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.
După întrevedere, premierul Dorin Recean și șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, au susținut un briefing de presă.
Foto: Guvern
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Premierul Dorin Recean, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la Coșnița: „Să păstrăm memoria celor care și-au apărat neamul, dreptul de a trăi în pace și să ne putem alege singuri viitorul”
Doina Nistor a fost învestită în funcția de viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Guvernul a aprobat reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE: În cel mult 5 ani, tarifele vor putea fi eliminate complet
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Președintele interimar al Senatului României la Chișinău: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
Reconstrucția pasajului rutier situat pe drumul R6 Chișinău-Orhei-Bălți va fi finalizată la sfârșitul lunii mai
Un atac cu rachete rusești asupra oraşului ucrainean Sumî s-a soldat cu circa 90 de răniţi
Un fost șef de la Primăria capitalei a fost găsit vinovat de fals în declarații, dar achitat pentru îmbogățire ilicită
FOTO Academia „Ştefan cel Mare” desfășoară activităţi de informare a tinerilor în cadrul campaniei „Învaţă în Moldova”
Rezerviștii vor fi convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării