
Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru ajutorul prompt și necondiționat oferit țării noastre
Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Aflat în prima sa vizită peste hotare, prim-ministrul Dorin Recean a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu omologul său român, Nicolae Ciucă, despre proiecte de infrastructură, impulsionarea schimburilor comerciale, digitalizarea și fortificarea securității energetice a Republicii Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Dezvoltarea relațiilor economice și deschiderea noilor punți de legătură dintre antreprenorii celor două țări a fost una dintre temele abordate de către cei doi oficiali. România este principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești, iar Guvernul își propune să atragă cât mai multe investiții românești în Republica Moldova.
„În relația cu Bucureștiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansarea rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și realizarea mai multor proiecte de infrastructură”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
Premierul a menționat că Executivul de la Chișinău este hotărât să transforme instituțiile și economia țării, pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. „Muncim să construim și să susținem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare și să capacităm instituțiile statului”, a declarat Dorin Recean.
Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat la achiziția energiei electrice și a gazelor naturale. „România a fost alături de Republica Moldova, ori de câte ori a fost nevoie, și suntem recunoscători pentru ajutorul prompt și necondiționat oferit țării noastre”, a punctat Dorin Recean.
În context, au fost menționate proiectele de interconexiune energetică, posibilitatea dezvoltării pieței angro de electricitate din Republica Moldova după modelul Operatorului de energie electrică în România (OPCOM). De asemenea, a fost abordată opțiunea încheierii unor contracte pe termen lung atât pentru achiziția de energie electrică, cât și pentru gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României.
Printre proiectele de infrastructură comune au fost specificate reconstrucția a trei poduri rutiere peste Prut, de la Sculeni - Sculeni, Cahul - Oancea și Leușeni – Albița, precum și construcția podului Ungheni-Ungheni, care va lega Republica Moldova de rețeaua europeană de transport rutier. Totodată, a fost discutat Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară, în valoare de 100 milioane de euro, care prevede sprijin financiar în 13 sectoare de activitate, între care cel energetic, al infrastructurii și transportului, educația, protecția mediului și alte domenii prioritare.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reconfirmat sprijinul României pe toate dimensiunile procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a urat succes membrilor Cabinetului de miniștri de la Chișinău în implementarea agendei ambițioase de reforme.
Foto: Guvern
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor beneficia de un ajutor de 30 de mii de lei
Guvernul facilitează accesul la datele publice pentru cetățeni și mediul de afaceri
Lucrările de eficiență energetică în Republica Moldova vor fi gestionate prin intermediul unui sistem informațional nou
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Premierul Dorin Recean, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la Coșnița: „Să păstrăm memoria celor care și-au apărat neamul, dreptul de a trăi în pace și să ne putem alege singuri viitorul”
Doina Nistor a fost învestită în funcția de viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
GALERIE FOTO // 30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șaptelea mandat de președinte al Belarusului
Agenda de cooperare Republica Moldova – NATO discutată la Chișinău
Prim-ministrul Dorin Recean și procesatorii de carne – discuție despre situația din sector
30 de clădiri publice, universități și spitale raionale vor fi reabilitate termic cu sprijinul Guvernelor Germaniei şi Franţei
Criza pestei porcine africane: Guvernul caută soluții pentru protejarea producției locale
Fermierii din sudul ţării, invitaţi la Comrat să învețe cum să-și organizeze eficient activitatea în fermă
MAE a venit cu o reacție în urma incidentului de securitate din Gaza
Evghenia Guțul și o secretară de la Partid Politic „Șor” vor ajunge pe banca acuzaților
UE va introduce până la sfârșitul anului 2030 permisul de conducere auto digital
Republica Moldova consolidează relațiile cu Forumul Internațional de Transport
196 cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută
Termenul-limită pentru asigurarea acceptării plăților fără numerar de către unii agenți economici este 1 iulie 2025
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO