
Premierul Ion Chicu a adresat un mesaj cu ocazia marcării a 26 de ani de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a adresat astăzi un mesaj cu ocazia aniversării a 26-a de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În mesaj se menționează:
„La 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), care a intrat în vigoare la 14 ianuarie 1995.
Acest act juridic a pus fundamentul asigurării statorniciei politice și economice, dezvoltării plenare și multilaterale, păstrării și promovării valorilor naționale și a identității naționale a găgăuzilor, păstrării bunelor relații dintre etnii, care s-au format pe acest pământ timp de secole.
Astfel, Găgăuzia a devenit o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, totodată este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova a reușit să devină un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor etno-politice.
La cea de-a 26-a aniversare de la adoptarea Legii care a asigurat poporului găgăuz drepturi egale de dezvoltare a limbii și culturii naționale, doresc să adresez tuturor cele mai cordiale felicitări și urări de prosperitate și să reiterez dezideratul conducerii țării de a asigura fiecărui cetățean al Republicii Moldova o viață decentă, în siguranță, într-o societate în care demnitatea umană este valoarea fundamentală supremă.
Diversitatea este o caracteristică proprie țării noastre și consider că trebuie să o apreciem corect - ca fiind o valoare incontestabilă, dat fiind faptul că fiecare etnie are partea sa în tezaurul întregii națiuni. Este important să excludem restanțele la capitolul toleranță culturală, care se manifestă prin amplificarea mesajelor xenofobe, prin ascensiunea mișcărilor populiste și radicalizărilor politice. Acestea pot duce la manifestări periculoase şi pun în pericol siguranța cetățenilor.
Ceea ce ne unește este mult mai puternic, decât ceea ce ne separă. Toate țările dezvoltate se definesc printr-o diversitate lingvistică, culturală, religioasă şi tradiții diferite, dar uniți în jurul unor valori fundamentale comune - toleranța, respectul reciproc şi cooperarea - acesta este caracterul societății democratice din Republica Moldova – o țară a tuturor și cu idealuri comune. Aceste criterii sunt esențiale pentru pacea, solidaritatea, prosperitatea, securitatea şi stabilitatea din regiune.
Pe parcursul anului 2020, având de înfruntat provocări majore – pandemia și condițiile climaterice severe pentru agricultură – eforturile puterilor executive centrale și locale au rămas concentrate pe sporirea nivelului bunăstării populației, dezvoltarea infrastructurii comunitare și economice, crearea unui mediu favorabil și corect pentru dezvoltarea afacerilor. Împreună dezvoltăm o țară mai bună pentru cetăţeni, o țară incluzivă, bazată pe rezultate, pe proiecte concrete, pe consens şi stabilitate, și având o strategie de comunicare eficientă la diferite nivele de administrare.
Astăzi conducerea regiunii a făcut alegerea corectă, și anume cea de valorificare a oportunităților de dezvoltare prin industrializare, dezvoltarea obiectivelor de infrastructură socială și economică. UTA Găgăuzia are parteneri siguri, de aceea se încadrează eficient în echilibrul fluxurilor economice regionale și globale, iar tinerii aleg cu mai multă încredere meleagul natal pentru a-și făuri viitorul.
Rezultatele bune sunt determinate de capacitatea de comunicare, de conlucrare și dialog politic, de perseverență și corectitudine. Aceasta reprezintă perspectiva celor realizate timp de 26 de ani pentru prosperarea Unității Teritorial Autonomă Găgăuzia.
Doresc poporului găgăuz bunăstare și prosperitate, pe care le vom putea obține doar printr-un efort comun și predictibil.
Felicitări tuturor cu ocazia celei de-a 26-a aniversare de la adoptarea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri).
Pace și înțelegere să avem cu toții.
***
Ne bizi birleştirer, taa kaavi ondan, ne bizi ayırdêr. Büün regionun öndercilii seçti dooru yolu: kullanmaa industriya, ekonomika, infrastruktura kalkınması için kolaylıkları. Gagauziya Avtonom Bölgesindä var ii ortaklar, onuştan o pek efektiv girer regional hem bütün dünya ekonomika akıntılarına, genç insannar da havezlän kendi Vatanında geleceeni düzmää isteer. Dilerim gagauz halkına iilik hem kalkınmak, angısına biz var nasıl etişelim sade barabar çalışarak. Kutlêêrım hepsini Gagauziya (Gagauz Yeri) özel statusu için Kanonun 26-ncı yıldönümünnän. Usluluk hem annaşmak bizä hepsimizä”.
foto: Guvern
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Președinta Maia Sandu: „Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană”
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii