
Premierul Natalia Gavrilița a avut o ședință de lucru cu reprezentanții administrației publice din Soroca
Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Soluțiile pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă oamenii din localităţile raionului Soroca au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu reprezentanții administrației publice din regiune, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În cursul discuțiilor, șefa Cabinetului de miniștri a vorbit despre măsurile recente, întreprinse de Executiv, în vederea susținerii dezvoltării regionale a Republicii Moldova. În acest sens, a fost aprobat Documentul unic de program (DUP) care conține 46 proiecte de dezvoltare regională, ce urmează să fie implementate în regiunile și localitățile țării în perioada 2022-2024, cu un cost estimativ de 1,5 miliarde de lei. Banii sunt destinați pentru creșterea accesului oamenilor la infrastructura de alimentare cu apă și sisteme de canalizare, modernizarea spațiilor publice etc. Totodată, Natalia Gavrilița a anunțat că susținerea localităților va fi o prioritate și pentru asistența nerambursabilă oferită de România. Un acord în acest sens urmează a fi semnat în ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, planificată pentru 11 februarie 2022, la Chișinău.
„Finanțarea proiectelor de dezvoltare regională și locală se va face în mod transparent și echitabil, și nu în baza unor criterii politice. Vrem ca aceste mijloace financiare sa fie utilizate în așa fel încât să aducă beneficii reale oamenilor și localităților”, a menționat prim-ministra.
În cadrul ședinței, a fost analizat gradul de implementare a mai multor proiecte în derulare, fiind menționat Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, semnat cu Banca Mondială, în valoare de 50 mln USD, dintre care 11 mln sunt destinate pentru construcția Stației de epurare la Soroca. După procedura de ratificare a Acordului, urmează să fie demarate lucrările de construcție a obiectivului, care va fi amplasat între orașul Soroca și satul Trifăuți, pe o suprafață de cca 2,14 ha. Discuțiile au vizat și proiectul care prevede construcția unui pod peste Nistru, în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ca va avea o lungime de circa 641 de metri, 2 benzi de circulație, 2 benzi de siguranță, 2 piste pentru cicliști, 2 trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană. Drumul de acces spre pod cu o lungime de circa 7 km va fi construit din mijloacele financiare ale Republicii Moldova.
Un alt proiect, care urmează să fie implementat în localitate, vizează domeniul gestionării deșeurilor. În acest sens, va fi elaborat un studiu de fezabilitate, împreună cu Ministerul Mediului și partenerii externi.
Foto: Guvern
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova