
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi cu omologii săi din mai multe țări membre ale Consiliului Europei
Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. În contextul participării la Conferința europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a avut mai multe întrevederi cu omologi din alte state, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
Cu președintele Parlamentului Georgiei, Kakha Kuchava, a fost discutată agenda bilaterală dintre țările noastre. Demnitarii au convenit asupra intensificării relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și Georgia.
Igor Grosu a reiterat interesul Republicii Moldova în cadrul Memorandumului Trio Asociat – Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Potrivit speakerului, aspirațiile europene ale țărilor noastre contribuie esențial la dezvoltarea cooperării bilaterale.
De asemenea, au fost reconfirmate angajamentele privind suveranitatea și integritatea teritorială ale țărilor noastre, precum și faptul că cetățenii ambelor țări trebuie să simtă beneficiile schimbărilor.
Tot joi, președintele Parlamentului a discutat cu Jan Anthonie Bruijn, președintele Senatului Parlamentului Regatului Țărilor de Jos. Igor Grosu s-a referit la prioritățile Parlamentului de legislatura a XI-a, printre care se numără reformarea justiției și asigurarea respectării drepturilor omului.
Președintele Parlamentului a mulțumit pentru susținerea oferită de Regatul Țărilor de Jos de-a lungul timpului Republicii Moldova în ceea ce ține de consolidarea democrației, modernizarea țării, dar și în lupta împotriva Covid-19.
Oficialii au convenit să amplifice interacțiunea pentru a realiza obiectivele de dezvoltare propuse și a asigura condiții de trai mai bune pentru cetățeni.
În marja Conferinței europene a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei, Igor Grosu a avut o întrevedere și cu Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse.
Igor Grosu și Valentina Matvienko au discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă, reglementarea problemei transnistrene și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.
Președintele Parlamentului a reiterat că guvernarea de la Chișinău vrea un dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul ambelor părți.
La Atena, Igor Grosu a mai avut o întrevedere cu președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece, în cadrul căreia a reiterat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-letone pe parcursul anilor. Președintele Parlamentului a mulțumit prietenilor letoni pentru susținerea constantă activă în parcursul european al Moldovei atât pe plan bilateral, cât și în discuțiile la nivel european.
A fost exprimată recunoștința și pentru suportul oferit țării noastre în gestionarea pandemiei de Covid-19. În acest context, s-a discutat despre identificarea unor instrumente de combatere a manipulării și dezinformării în domeniul vaccinării împotriva Covid-19.
Totodată, speakerul s-a referit la prioritățile Parlamentului de la Chișinău, printre care – reformarea justiției, combaterea corupției și continuarea consecventă a parcursului european. ”Actuala guvernare este determinată să facă ordine în instituțiile statului și să lucreze în interesul cetățenilor”, a subliniat Igor Grosu în discuția cu Ināra Mūrniece.
În seara zilei de joi, președintele Parlamentului a mai avut o întrevedere cu președintele Parlamentului (Milli Majlis) Republicii Azerbaidjan, Sahiba Gafarova. Cei doi demnitari au pledat pentru intensificarea și dezvoltarea relațiilor la nivelul grupurilor parlamentare și a celor guvernamentale.
Totodată, au fost abordate subiecte ce țin de colaborarea pe sectorul energetic, fiind constatată existența unui potențial foarte mare de dezvoltare a acestora.
De asemenea, Igor Grosu și Sahiba Gafarova au vorbit despre cooperarea Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan în sectorul comercial-economic și totodată atragerea investițiilor în țara noastră.
Iar la finalul zilei de joi, președintele Parlamentului a discutat cu președintele Consiliului Național al Republicii Austria, Wolfgang Sobotka. Părțile au constatat că relațiile moldo-austriece au trecut la un alt nivel și aduc beneficii reale cetățenilor moldoveni. Chiar ieri, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflându-se într-o vizită oficială la Viena, a avut mai multe întâlniri importante.
”Așa cum am promis cetățenilor la alegerile prezidențiale și parlamentare, actuala guvernare de la Chișinău și-a propus să modernizeze țara prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției și îmbunătățirea mediului de afaceri”, a declarat Igor Grosu.
În contextul pandemiei, speakerul a mulțumit pentru ajutorul generos din partea Austriei, dar și pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare Covid-19, care va asigura mobilitatea cetățenilor Republicii Moldova. Un alt subiect abordat a fost despre securitatea energetică, în condițiile crizei gazelor, și cât de importantă este susținerea partenerilor europeni.
Cu privire la relația parlamentară, s-a convenit asupra continuării cooperării interparlamentare prin atribuirea unui caracter sistematic vizitelor reciproce la diferite niveluri, inclusiv la nivelul comisiilor parlamentare de profil și al grupurilor parlamentare de prietenie, ceea ce va permite abordarea eficientă a mai multor domenii strategice.
Foto: Parlament
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Cahul și a felicitat localnicii cu ocazia marcării a 523 de ani de la prima atestare documentară
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Guvernul creează condiții favorabile de activitate pentru antreprenorii din nordul țării: Un parc industrial va activa la Glodeni
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial