
R. Moldova își dorește o cooperare mai strânsă cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială
Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru în Austria, șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi a purtat discuții cu Li Yong, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.
Oficialii s-au referit la necesitatea extinderii colaborării pe filiera întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltarea parteneriatelor cu organizațiile relevante din Republica Moldova și susținerea platformelor de inovare, antreprenoriat și transfer tehnologic pentru consolidarea capacităților industriale din Republica Moldova.
Oficialul ONU a evidențiat că, la etapa actuală, asistența UNIDO urmează prioritățile stabilite în Cadrul de programare pentru dezvoltare industrială incluzivă și durabilă (ISID) pentru anii 2019 - 2023 și vizează valorificarea eforturilor internaționale coordonate și extinse de dezvoltare. La rândul său, Aureliu Ciocoi a nuanțat preocuparea Guvernului pentru asigurarea competitivității industriale sporite, acces la piață, inovare și promovarea investițiilor, ocuparea forței de muncă productivă pentru comunitățile rurale, dezvoltarea antreprenoriatului social și managementul durabil al energiei și al mediului.
Aureliu Ciocoi și Li Yong s-au referit și la studiul aprofundat al ecosistemului de inovare din Republica Moldova, elaborat recent, care remarcă că serviciile propuse corespund de pe teren și reflectă prioritățile părților interesate. În acest context, demnitarul moldovean a salutat desfășurarea proiectului „Program de inovare a tehnologiei prietenoase mediului ambiant pentru IMM-uri și întreprinderile nou-înființate din Republica Moldova" în valoare de 50 000 de dolari SUA, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de UNIDO.
UNIDO este o agenție specializată ONU care are mandatul de a promova şi accelera dezvoltarea industrială durabilă în statele în curs de dezvoltare cu economie în tranziție. În ultimii ani, UNIDO şi-a asumat un rol sporit în agenda de dezvoltare globală, concentrându-şi activitatea asupra reducerii sărăciei, globalizării incluzive şi durabilitatea mediului. Asistența oferită de UNIDO este divizată în patru categorii de servicii, acestea fiind: cooperarea tehnică, servicii de analiză şi consultanță în politici, elaborarea standardelor şi conformarea cu acestea, transferul de cunoștințe şi crearea de rețele. Republica Moldova a devenit membru al UNIDO la 1 iunie 1993, iar cooperarea cu organizația respectivă se realizează prin prisma proiectelor implementate în ţara noastră în domeniul economic şi cel al mediului. Programul-cadru de țară acoperă perioada anilor 2019-2023 și are ca scop promovarea industrializării incluzive și sustenabile în Republica Moldova, inclusiv o reindustrializare orientată spre o producție cu valoare adăugată înaltă, specializare inteligentă și utilizare eficientă a resurselor. Cu un buget estimat de 28 980 000 de euro, Programul va contribui la dezvoltarea industrială incluzivă și durabilă a Republicii Moldova prin activități dedicate dezvoltării.
foto: MAEIE
Republica Moldova și Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă vor coopera pentru a sprijini creșterea sectorului energiei verzi
Maia Sandu, la evenimentul de lansare a noii cărți de identitate a cetățenilor R. Moldova: „Este și un pas către libertatea de circulație – după aderare, vom putea călători în țările UE doar cu acest act”
Parcursul european al Moldovei, cooperarea cu Letonia și securitatea regională – în centrul discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Președinta Parlamentului leton, Daiga Mieriņa
Delegația Congresului SUA, primită la Președinție. Maia Sandu a subliniat importanța menținerii sprijinului american pentru Republica Moldova
Președinta Maia Sandu condamnă atacul rusesc asupra orașului Sumy și face apel la unitate și apărarea păcii
Președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare comunității evreiești din Moldova cu ocazia sărbătorii Pesah
Președinta Maia Sandu revine cu un nou episod al podcastului – de această dată, în limba rusă
Președinta Maia Sandu, la Adunare Generală a Judecătorilor: „Avem cu toții un obiectiv comun: restabilirea încrederii în justiție”
Premierul Dorin Recean, la Forumul Diplomației de la Antalya: „Sprijinirea Moldovei înseamnă consolidarea securității întregului continent”
Pastorala la Învierea Domnului a Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor: „Astăzi, lumina din Peștera Învierii cuprinde necuprinsul și luminează tot întunericul”
Mesajul Președintei Maia Sandu cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște: „Să fim mai aproape unii de alții, să ne ascultăm, să ne iertăm și să mergem împreună pe calea binelui”
GALERIE FOTO // Sărbătoarea Sfintelor Paști în Republica Moldova. Tradiții și obiceiuri
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorilor pascale: „În această zi sfântă, să privim cu încredere în viitor, să ne rugăm pentru pace, sănătate și să mergem împreună pe calea binelui”
Creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Învierea Domnului
GALERIE FOTO // Sfânta Lumină a ajuns în Republica Moldova
Sfânta Lumină a ajuns în Republica Moldova
O alertă aeriană a fost declanşată la Kiev, la scurt timp după ce Kremlinul a anunţat un armistiţiu de Paști
Elena Erighina a obținut trei medalii de aur la Campionatul European de Haltere, desfășurat la Chișinău
Sfânta Lumină s-a aprins la Ierusalim
Reamenajarea zonei de așteptare din Aeroportul Chișinău a fost finalizată
Program prelungit de activitate pentru troleibuzele din capitală în Noaptea Învierii
Șefa statului a venit cu un mesaj de comemorare a victimelor foametei din anii 1946 – 1947
Rusia a lansat opt rachete şi 87 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani