
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întâlnit la Tiraspol
Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. La sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol a avut loc astăzi o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au participat exponenți ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
În cadrul dialogului Chișinăul a reabordat problema fermierilor din raionul Dubăsari, cu îndemnul de a fi întreprinse toate eforturile posibile în vederea rezolvării dificultăților pe care le întâmpină, oferirii accesului neîngrădit la terenuri, inclusiv în perioada desfășurării lucrărilor sezoniere și a lucrării loturilor de pământ, precum și a asigurării implementării necondiționate și fără termene-limită a Deciziei protocolare din 25 noiembrie 2017.
Temei liberei circulații i-a fost acordată o atenție distinctă, fiind enunțată interconectivitatea acesteia cu o mare parte din problemele cu care se confruntă cetățenii în procesul deplasării în localitățile din regiunea transnistreană, necesitatea eliminării barierelor existente și a asigurării deplasării nestingherite a tuturor categoriilor de persoane, așa după cum are loc în deplasarea fără obstacole pe malul drept al Nistrului și prin punctele de trecere a frontierei de stat.
A fost reiterat subiectul școlilor cu predare în limba română și indispensabilitatea asigurării desfășurării procesului educațional conform exigențelor în vigoare, cu dotarea acestora cu sedii adecvate și aprovizionarea cu facilitățile necesare, fiind exemplificat cazul Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga” din or. Tiraspol care nu dispune de sală pentru activități sportive, sală de festivități și de o cantină proprie.
S-au discutat măsurile de suport acordate pe ambele maluri ale Nistrului în vederea acomodării temporare în centrele de plasament și în locațiile private a refugiaților din Ucraina, fiind exprimat din partea Tiraspolului interesul de a beneficia de forme de asistență umanitară oferite în acest sens Republicii Moldova de către donatorii internaționali.
Reprezentantul politic de la Tiraspol a accentuat tema importurilor diferitelor categorii de mărfuri efectuate de către agenții economici din regiune și care urmare a suspendării activității punctelor de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene asigură introducerea loturilor respective prin punctele vamale ale Republicii Moldova, fiind reiterat de către Chișinău că impedimente în proces nu se urmăresc, autorizarea și vămuirea având loc în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare, regiunea fiind aprovizionată cu produse alimentare, medicamente și alte mărfuri de uz necesar.
Negociatorii principali au agreat ca în perioada apropiată să fie relansată activitatea mai multor grupuri de lucru sectoriale (pe probleme economice, transport auto, ocrotirea sănătății, pe probleme bancare etc.) în vederea discutării la nivel de specialiști a problemelor de actualitate, Chișinăul lansând propunerea instituirii unor noi formate de dialog tehnic, cum ar fi crearea grupurilor de lucru în domeniul turismului și patrimoniului cultural.
Foto: Biroul politici de reintegrare
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova