
Speakerul Zinaida Greceanîi a ținut un discurs la Conferința internațională în problema provocărilor globale ale pandemiei
Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut astăzi un discurs la Conferința internațională ”Provocările și amenințările globale în contextul pandemiei COVID-19: terorismul și extremismul violent”, informează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
În alocuțiunea sa, Zinaida Greceanîi s-a referit la amenințările psihologice în societate, pe care le generează stresul legat de pandemie.
”În spatele unor probleme sanitare și socio-economice uriașe, nu estimăm cu deplina seriozitate o altă amenințare evidentă – schimbările tectonice în conștiința societăților. Oboseala, stresul și neîncrederea în revenirea la viața normală într-un viitor previzibil – toate acestea afectează psihicul oamenilor”, a menționat speakerul.
În opinia sa, există riscuri sporite de utilizare a COVID-19 în interesul grupurilor extremiste, iar tinerii sunt mai vulnerabili, deoarece o mare parte a timpului îl petrec în mediul online care poate fi teren fertil pentru manipulare și incitare.
Speakerul este de opinia că statele trebuie să adopte o abordare comună, cuprinzătoare și echilibrată, bazată pe drepturile omului, pentru diminuarea riscurilor extremismului. Iar în acest sens este imperativă cooperarea transnațională, schimbul de informații și de experiență. Președintele Legislativului a accentuat rolul important al Adunării Interparlamentare a CSI în facilitarea dialogului dintre statele-membre în problemele de actualitate.
”Este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume. Noi, țările mici, cunoaștem acest lucru foarte bine”, a declarant Zinaida Greceanîi.
Speakerul a împărtășit experiența țării noastre în prevenirea fenomenelor extremiste: Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care înăsprește sancționarea și pedepsirea constituirii, aderării sau sprijinirii organizațiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 52-a sesiune plenară a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), desfășurată în perioada 15-16 aprilie curent, în Palatul Tavriceski din Sankt-Petersburg, fiind organizat în comun de AIP CSI, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului (UNOCT).
foto: Parlament
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Chișinău găzduiește primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Ziua Taților, sărbătorită în premieră în Republica Moldova
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”