
Speakerul Zinaida Greceanîi a ținut un discurs la Conferința internațională în problema provocărilor globale ale pandemiei
Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a ținut astăzi un discurs la Conferința internațională ”Provocările și amenințările globale în contextul pandemiei COVID-19: terorismul și extremismul violent”, informează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
În alocuțiunea sa, Zinaida Greceanîi s-a referit la amenințările psihologice în societate, pe care le generează stresul legat de pandemie.
”În spatele unor probleme sanitare și socio-economice uriașe, nu estimăm cu deplina seriozitate o altă amenințare evidentă – schimbările tectonice în conștiința societăților. Oboseala, stresul și neîncrederea în revenirea la viața normală într-un viitor previzibil – toate acestea afectează psihicul oamenilor”, a menționat speakerul.
În opinia sa, există riscuri sporite de utilizare a COVID-19 în interesul grupurilor extremiste, iar tinerii sunt mai vulnerabili, deoarece o mare parte a timpului îl petrec în mediul online care poate fi teren fertil pentru manipulare și incitare.
Speakerul este de opinia că statele trebuie să adopte o abordare comună, cuprinzătoare și echilibrată, bazată pe drepturile omului, pentru diminuarea riscurilor extremismului. Iar în acest sens este imperativă cooperarea transnațională, schimbul de informații și de experiență. Președintele Legislativului a accentuat rolul important al Adunării Interparlamentare a CSI în facilitarea dialogului dintre statele-membre în problemele de actualitate.
”Este imposibil să lupți pentru supraviețuirea fizică și morală a omenirii, îngrădindu-te de lume. Noi, țările mici, cunoaștem acest lucru foarte bine”, a declarant Zinaida Greceanîi.
Speakerul a împărtășit experiența țării noastre în prevenirea fenomenelor extremiste: Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de lege care înăsprește sancționarea și pedepsirea constituirii, aderării sau sprijinirii organizațiilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 52-a sesiune plenară a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), desfășurată în perioada 15-16 aprilie curent, în Palatul Tavriceski din Sankt-Petersburg, fiind organizat în comun de AIP CSI, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Combaterea Terorismului (UNOCT).
foto: Parlament
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Planul de creștere economică pentru Moldova, discutat de premierul Dorin Recean și directorul general al DG ENEST, Gert Jan Koopman
Premierul Dorin Recean a participat la Forumul de afaceri Benelux - Moldova
Pacea în Europa, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană și proiectele moldo-franceze – în centrul discuțiilor Președintei Maia Sandu și Președintelui Emmanuel Macron
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”