
Statutul de neutralitate al ţării nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, susține vicepremierul Nicu Popescu
Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu a reprezentat Republica Moldova la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO, ai Finlandei, Suediei, Ucrainei, dar și cu statele partenere invitate - Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.
Oficialul moldovean a mulțumit ministrului român de externe Bogdan Aurescu, gazda evenimentului și tuturor colegilor din NATO pentru invitația lansată în premieră Republicii Moldova.
„Am fost onorat să simt solidaritatea politică în fiecare discurs de țară susținut la reuniune.
Am prezentat viziunea noastră privind securitatea regională, riscurilor și consecințele dramatice ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei la adresa securității Republicii Moldova, inclusiv în plan energetic”, a spus ministrul Nicu Popescu.
Șeful diplomației moldovene a accentuat poziția autorităților de la Chișinău - principială pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme, cu respectarea drepturilor suverane și intereselor de securitate ale tuturor statelor. Republica Moldova pledează pentru consolidarea rezilienței democratice, socio-economice, energetice, militare, informaționale și de sporire a abilității de contracarare a noilor provocări hibride, inclusiv cele din spațiul informațional.
În fața miniștrilor de externe ai țărilor participante, vicepremierul Nicu Popescu a trecut în revistă prioritățile actuale ale țării noastre, printre acestea numărându-se implementarea reformelor necesare și solicitate de cetățeni pentru avansarea procesului de modernizare europeană, gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților, soluționarea problemelor stringente în plan social-economic, asigurarea stabilității și securității țării.
Mulțumind pentru susținerea puternică a țării noastre de către NATO în calitatea noastră de partener, șeful diplomației moldovene a discutat despre consolidarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, dezvoltarea capacităților necesare pentru a face față provocărilor emergente. Expertiza și asistența Alianței în promovarea reformelor și în particular pentru dezvoltarea capacităților de securitate, apărare și reziliență sunt esențiale pentru democrația noastră.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a amintit la reuniune despre utilitatea implementării programelor bilaterale concrete, inclusiv a obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) cu NATO pentru anii 2022 - 2023, Programului privind consolidarea integrității în sectorul de securitate și apărare, realizarea proiectelor în cadrul programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, cooperarea în combaterea amenințărilor hibride și promovarea activităților de diplomaţie publică.
Moldova este și un furnizor de securitate prin contribuția țării noastre la consolidarea securității prin participarea la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu cât și în Africa.
Reprezentanții statelor NATO au reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova având la bază solicitările noastre, fiind reiterat sprijinul puternic al organizației pentru suveranitatea, integritatea teritorială și respectul pentru statutul de neutralitate al ţării, care nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, ci capacitatea de a ne proteja cetățenii, asigurând pacea și siguranța acestora.
Foto: MAEIE
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Guvernul a aprobat reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE: În cel mult 5 ani, tarifele vor putea fi eliminate complet
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Protejarea limbii găgăuze pe agenda discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Directorul General UNESCO Audrey Azoulay
Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita de lucru la Paris: Noi pași în parteneriatul moldo-francez
Președinta Maia Sandu, la forumul de afaceri moldo-francez: „Moldova este deschisă pentru afaceri”
Discursul Președintei Maia Sandu la deschiderea Forumului de afaceri Moldova-Franța
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro