ro
Politică
20 Iulie, 2025 / 02:05
/ Acum 9 ore

Fără „Victorie” la alegerile parlamentare. CEC a refuzat înregistrarea Blocului Electoral „VICTORIE-ПОБЕДА”

Comisia Electorală Centrală, cu șase voturi pentru și trei abțineri, a refuzat înregistrarea Blocului Electoral „VICTORIE-ПОБЕДА” pentru participare la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Totodată, CEC a solicitat Ministerului Justiției să examineze oportunitatea sistării activității a patru formațiuni ce urmau să formeze blocul electoral, informează MOLDPRES.

Din Blocul Electoral urmau să facă parte patru partide: „RENAŞTERE”, Forța de Alternativă şi de Salvare a Moldovei, „ŞANSĂ” și  „VICTORIE”.

Urmare a identificării unor carențe în documentele prezentate, Comisia a solicitat, celor patru partide politice constituante a blocului electoral prezentarea unor clarificări privind denumirea blocului, lista numerică și nominală a membrilor ce urmează să depună declarații privind averea și interesele personale. De asemenea,  Comisia a solicitat documente contabile primare care să confirme suportarea cheltuielilor direct de către partidele politice care au participat la 6 iulie 2025 la evenimentul de constituire a blocului în or. Moscova din Federația Rusă.

„Examinând informațiile prezentate de solicitanți prin prisma înlăturării carențelor menționate, CEC a reținut că subiecții procedurii administrative nu au reacționat în modul corespunzător la aspectele semnalate, au negat însăși existența carențelor fără a se folosi de posibilitatea ajustării acestora, oferită prin operațiunea administrativă de clarificare”, a menționat vicepreședintele CEC, Pavel Postica.

Mai mult, CEC a constatat că denumirea blocului este identică cu denumirea unuia dintre partidele constituente ale blocului, fapt inadmisibil conform normelor legale.

Pe de altă parte, în urma sesizării Serviciului Informații și Securitate, Comisia a evidențiat implicarea directă a lui Ilan Șor, lider al partidului politic „Șor” declarat neconstituțional, în crearea așa-numitului bloc electoral.

„Serviciul de Informații și Securitate a sesizat Comisia despre desfășurarea, pe 6 iulie 2025, la Moscova, Federația Rusă, a unui eveniment în cadrul căruia au fost prezenți membrii implicați în solicitarea înregistrării blocului electoral și Ilan Șor, care a anunțat public intenția blocului „Victorie” de a depune actele pentru participarea la alegerile parlamentare și schimbarea puterii politice din țară ”cu orice preț”. Conform constatărilor Serviciului de Informații și Securitate, acțiunile de la acest eveniment relevă un atentat la ordinea constituțională existentă cu instigare la nerespectarea ordinii constituționale, creând o stare de ostilitate față de instituțiile statului”, a menționat Postica.

Comisia Electorală Centrală a atras atenția că partidele politice constituante, după intrarea în vigoare a modificărilor, nu s-au disociat de partidul politic declarat neconstituțional.

În context, CEC a sesizat Ministerul Justiției în vederea verificării oportunității declanșării procedurii de încetare a activității acestor patru entități, „în conformitate cu prevederile 3 alin. (11) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, potrivit cărora  ”Se interzice, ca fiind considerată exercitare frauduloasă a dreptului la asociere politică … utilizarea unui partid politic înregistrat, pentru a continua sau a relua, în calitate de partid politic succesor, activitatea unui partid politic declarat neconstituțional”.

Reprezentanții Blocului electoral Victorie, prezenți la ședința CEC, au declarat că decizia Comisiei este una politică, iar la solicitarea președintei Comisiei, Angelica Caraman, carabinierii l-au scos din sala de ședințe pe liderul Partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu.

Hotărârea Comisiei Electorale Centrale poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea de Apel Chișinău.