ro
Politică
04 Iulie, 2025 / 16:34
/ Acum 22 ore

Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat joi că autoritățile vor veni cu modificări legislative menite să întărească protecția jurnaliștilor, în contextul creșterii atacurilor și intimidărilor la adresa acestora, comunică MOLDPRES.

Speakerul a anunțat că a discutat deja cu membrii Comisiei Juridice despre necesitatea elaborării unor amendamente la Codul Penal, care să combată ferm intimidarea reprezentanților presei.

„Am vorbit cu colegii de la Comisia Juridică. Ne-au confirmat că vor lucra împreună cu ziariștii pentru a formula amendamente astfel încât săptămâna viitoare să putem interveni și să votăm”, a spus Grosu.

El a mai precizat că vor fi invitați și jurnaliștii care au fost victime ale incidentelor recente, pentru a contribui la discuții și la formarea unui cadru legal eficient.

„Cel mai important este să formulăm legislația astfel încât să nu permită tertipuri prin care cei care comit astfel de fapte să scape de sancțiuni”, a opinat Grosu.

Și purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a menționat că fiecare caz de intimidare trebuie să fie semnalat.

„Legea le oferă jurnaliștilor dreptul de a depune plângeri și îi încurajez să o facă. Autoritățile vor sancționa derapajele conform legii. Cei care au comportament descalificant ar fi bine să cunoască că Parlamentul, prin Comisia pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deja acționează. Am discutat acest subiect cu doamna deputat Liliana Nicolaescu-Onofrei, care are în lucru procesul de consolidare a legislației privind protecția jurnaliștilor și introducerea unor măsuri concrete anti-SLAPP. Acestea sunt pași necesari pentru a proteja coloana vertebrală a democrației – presa liberă. Agresiunile trebuie să înceteze. Solidaritatea noastră nu este un gest simbolic – e o obligație morală”, a opinat Vodă.

Aceste reacții vin după mai multe cazuri de intimidare a jurnaliștilor. Ultimul având loc chiar astăzi când un jurnalist a fost lovit cu un steag la o acțiune organizată de un fost partid politic.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, a cerut autorităților să se autosesizeze și să ia măsuri urgente pentru protecția libertății presei.

Și Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de mai multe organizații de media, au emis o declarație în care condamnă cazurile de intimidare a jurnaliștilor și fac apel către autoritățile Republicii Moldova „să fortifice, în regim prioritar, garanțiile legale privind siguranța și protecția jurnaliștilor, pentru a redresa amenințările emergente la adresa presei și a contracara cultura impunității”.