
Președinta Maia Sandu: „Kremlinul nu este încântat de încălzirea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului și dorește să ne certe”
Există rută alternativă ca gazele ruseşti să ajungă în regiunea transnistreană, nu există impedimente pe care să le pună Chişinăul, or, asta înseamnă că e decizia Moscovei să nu le livreze aceste gaze naturale şi putem doar să bănuim din ce motive se fac aceste lucruri. Declaraţia a fost făcută în această seară de preşedinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul TVR Moldova, transmite MOLDPRES.
„De-a lungul istoriei sale, relativ scurte, Republica Moldova a mai văzut asemenea situaţii. Când energia este folosită pe post de şantaj. Pe malul drept al Nistrului am reuşit să ne debarasăm de această dependenţă energetică – pe partea de gaze naturale, pe partea de energie electrică şi încă mai avem. Putem doar să ne întrebăm – de ce, în cei 30 de ani nu am avut guverne care să conecteze sistemul de pe malul drept prin reţele directe la România, la piaţa europeană? Astăzi, încă mai cumpărăm energie electrică din România care ajunge întâi pe malul stâng, apoi pe malul drept. Şi asta creează vulnerabilităţi”, a relevat şefa statului.
Gazul ieftin nu este un cadou, ci o capcană, a opinat președinta. Dependența de energia rusească a costat mult de-a lungul timpului și este important ca și cei de pe malul stâng să înțeleagă acest lucru, a mai spus președinta.
„Acești oameni au venituri mai mici decât cei de pe malul drept și sunt puși într-o situație reală când nu pot să primească energie mai ieftină, piața este singura posibilitate de unde să primească resurse energetice, iar ei nu pot să plătească prețul de piață. Dacă întreprinderile din regiunea transnistreană ar plăti prețul pe care îl achită toți pentru gaz sau electricitate, atunci ele nu ar mai fi competitive. La un moment, se va face ajustarea la prețurile reale și vor avea de suferit”, a completat Maia Sandu.
Potrivit Maiei Sandu, pe malul stâng, vulnerabilităţile sunt şi mai mari, unde este dependenţă totală de gazele ruseşti, or, din această cauză s-a ajuns la această criză umanitară.
„Dacă nu întreprindeam măsurile necesare în ultimii trei-patru ani, ne-am fi pomenit în situaţia în care este malul stâng astăzi şi pe malul drept”, a estimat preşedintele.
Maia Sandu a menționat că în ultima perioadă se atestă o apropiere între cele două maluri ale Nistrului. Șefa statului a declarat că aproape zece mii de oameni de pe malul stâng fac naveta pe malul drept, unde muncesc şi îşi câştigă o bucată de pâine, or, astfel se vede o îmbunătăţire a percepţiilor şi atitudinii.
„Bănuiesc că Federaţia Rusă, mai ales Kremlinul, nu este încântat de această încălzire a relaţiilor şi doreşte să ne certe, să ne creeze probleme astfel încât, în loc să discutăm aici de proiecte de dezvoltare, integrare europeană şi multe alte lucruri pozitive, să fim implicaţi în ceartă faţă de această problemă”, a spus şefa statului.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.
Eurodeputatul Dan Barna: Republica Moldova este complet pregătită în acest moment să înceapă negocierile cu Comisia Europeană
Ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care urmează a fi examinate de deputați
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat va avea un nou șef adjunct
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală