
Președinta Maia Sandu: „Kremlinul nu este încântat de încălzirea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului și dorește să ne certe”
Există rută alternativă ca gazele ruseşti să ajungă în regiunea transnistreană, nu există impedimente pe care să le pună Chişinăul, or, asta înseamnă că e decizia Moscovei să nu le livreze aceste gaze naturale şi putem doar să bănuim din ce motive se fac aceste lucruri. Declaraţia a fost făcută în această seară de preşedinta Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul TVR Moldova, transmite MOLDPRES.
„De-a lungul istoriei sale, relativ scurte, Republica Moldova a mai văzut asemenea situaţii. Când energia este folosită pe post de şantaj. Pe malul drept al Nistrului am reuşit să ne debarasăm de această dependenţă energetică – pe partea de gaze naturale, pe partea de energie electrică şi încă mai avem. Putem doar să ne întrebăm – de ce, în cei 30 de ani nu am avut guverne care să conecteze sistemul de pe malul drept prin reţele directe la România, la piaţa europeană? Astăzi, încă mai cumpărăm energie electrică din România care ajunge întâi pe malul stâng, apoi pe malul drept. Şi asta creează vulnerabilităţi”, a relevat şefa statului.
Gazul ieftin nu este un cadou, ci o capcană, a opinat președinta. Dependența de energia rusească a costat mult de-a lungul timpului și este important ca și cei de pe malul stâng să înțeleagă acest lucru, a mai spus președinta.
„Acești oameni au venituri mai mici decât cei de pe malul drept și sunt puși într-o situație reală când nu pot să primească energie mai ieftină, piața este singura posibilitate de unde să primească resurse energetice, iar ei nu pot să plătească prețul de piață. Dacă întreprinderile din regiunea transnistreană ar plăti prețul pe care îl achită toți pentru gaz sau electricitate, atunci ele nu ar mai fi competitive. La un moment, se va face ajustarea la prețurile reale și vor avea de suferit”, a completat Maia Sandu.
Potrivit Maiei Sandu, pe malul stâng, vulnerabilităţile sunt şi mai mari, unde este dependenţă totală de gazele ruseşti, or, din această cauză s-a ajuns la această criză umanitară.
„Dacă nu întreprindeam măsurile necesare în ultimii trei-patru ani, ne-am fi pomenit în situaţia în care este malul stâng astăzi şi pe malul drept”, a estimat preşedintele.
Maia Sandu a menționat că în ultima perioadă se atestă o apropiere între cele două maluri ale Nistrului. Șefa statului a declarat că aproape zece mii de oameni de pe malul stâng fac naveta pe malul drept, unde muncesc şi îşi câştigă o bucată de pâine, or, astfel se vede o îmbunătăţire a percepţiilor şi atitudinii.
„Bănuiesc că Federaţia Rusă, mai ales Kremlinul, nu este încântat de această încălzire a relaţiilor şi doreşte să ne certe, să ne creeze probleme astfel încât, în loc să discutăm aici de proiecte de dezvoltare, integrare europeană şi multe alte lucruri pozitive, să fim implicaţi în ceartă faţă de această problemă”, a spus şefa statului.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova