
Modificările la legislația privind funcționarea ANI au fost aprobate în prima lectură
Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, cu votul majorității deputaților, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale, în lectura întâi. Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate și are scopul de a perfecționa cadrul legislativ privind funcționarea ANI și de a preveni conflictele de interese și de incompatibilitate în rândul persoanelor care exercită funcții publice sau de demnitate publică, transmite MOLDPRES.
Una dintre reglementările legii este perfectarea mecanismului care să permită Autorității Publice de Integritate să solicite conducerii organizației publice sau autorităților responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării posibilitatea de suspendare din funcție a persoanelor în privința cărora a fost constatată, în totalitate sau în parte, o avere nejustificată sau în cazul situației în care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, pe perioada examinării în instanță a actului de constatare.
De asemenea, documentul urmărește modificarea modului în care are loc controlul averii și intereselor personale, astfel încât în procesul efectuării controlului să fie verificate nu doar veniturile dobândite pe parcursul exercitării mandatului sau funcției, raportat la situația averilor deținute, dar să fie examinate și luate în considerare și cheltuielile realizate.
O altă modificare propusă de autorii inițiativei legislative este acordarea dreptului inspectorului de integritate de a solicita efectuarea unor expertize sau evaluări pentru determinarea valorii de piață a bunurilor supuse verificării. Modificarea respectivă va impulsiona subiectul declarării să specifice valoarea reală a bunurilor declarate. Iar în cazul în care inspectorul de integritate are dubii rezonabile privind declararea unui bun sub valoarea reală a acestuia, el va avea posibilitatea să dispună efectuarea unei evaluări.
Este prevăzută crearea Registrului electronic al persoanelor care au fost suspendate din funcție sau le-au fost încetat mandatul, raporturile de muncă sau de serviciu în legătură cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale sau al regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, precum și Registrului electronic al bunurilor confiscate pentru nerespectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.
Prevederile proiectului propun ca controlul averii și intereselor personale să se extindă asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului. Dacă persoana supusă controlului se află în concubinaj sau dacă are persoane la întreținere, verificarea se va extinde și asupra averii acestor persoane.
Proiectul de lege mai propune creșterea numărului de membri ai Consiliului de Integritate. Astfel, Parlamentul urmează să desemneze doi membri în Consiliu, în loc de unul. De asemenea, și Președintele Republicii Moldova ar urma să desemneze un membru în Consiliul de Integritate.
Potrivit președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, aprobarea acestor norme legislative este printre condiționalitățile Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței financiare pentru țara noastră.
Foto: Parlament
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova