
Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării a eșuat
Parlamentul a respins joi, 13 martie, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării. Pentru moțiune au votat doar 18 deputați, comunică MOLDPRES.
Ministrul Dan Perciun a venit în plen cu un raport extins despre activitatea instituției din ultimii ani. El a vorbit despre lipsa de cadre din sistem, despre salariile profesorilor, despre numărul de copii din școli, dar și despre activitatea universităților din țară.
„Avem nevoie de susținerea instituțiilor statului pentru implementarea acelor schimbări pe care le facem în încercarea de a găsi soluții optime atât pentru profesori, cât și pentru părinți și elevi. Obiectivul comun este de a avea un sistem educațional de performanță și ceea ce noi credem foarte mult la Ministerul Educației este viteza. Noi nu avem timp de pierdut, noi avem în continuare în jur de 50% din elevii noștri care nu obțin un nivel de competență minim la lectură, la matematică, la știință. Acestor generații de copii o să le fie foarte dificil ulterior să se încadreze pe piața muncii, vor întâmpina dificultăți în a-și continua studiile la universitate. Sunt copiii noștri pentru care trebuie să facem mai mult și mai repede. Viteza este de maximă importanță și asta încercăm să facem de fiecare dată la Ministerul Educației. Reforma trebuie să continue”, a spus Perciun.
Șeful de la educație a reiterat că, în mare parte, calitatea educației ține de profesori și aici ministerul a venit cu mai multe acțiuni, inclusiv majorări de salarii și excluderea unor rapoarte.
„Profesorii trebuie să aibă mai mult timp pentru copii decât pentru hârtii. Am reușit și creșterea salariilor. În ultimii patru ani au crescut cu aproximativ 6.256 lei salariile profesorilor. Cei cu grad didactic 1 au majorări de 64%, iar cei fără grade didactice au salarii mai mari cu circa 58%. Sunt creșteri importante, sunt creșteri care au necesitat. Dincolo de asta, în toată această perioadă am mai avut plăți unice de circa 5.000 de lei pentru toate cadrele didactice. A fost o infuzie de resurse oferite de Guvern prioritar pentru această breaslă. Am reușit să majorăm și valorile de referință pentru un spectru întreg de specialiști care așteptau de mult timp această aceste schimbări”.
Perciun a menționat că, în ultimii ani, numărul tinerilor care au ales să studieze în universitățile din țară a crescut, inclusiv datorită investițiilor făcute în laboratoare și cămine. El a specificat că ministerul pe care îl conduce nu a închis nicio școală în acești ani.
Deputații din opoziția parlamentară au criticat raportul șefului de la educație și i-au cerut demisia. După o sesiune de întrebări, care a durat mai mult de patru ore, moțiunea a fost respinsă.
Moțiunea simplă a fost înaintată de 22 de deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova