
Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării a eșuat
Parlamentul a respins joi, 13 martie, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării. Pentru moțiune au votat doar 18 deputați, comunică MOLDPRES.
Ministrul Dan Perciun a venit în plen cu un raport extins despre activitatea instituției din ultimii ani. El a vorbit despre lipsa de cadre din sistem, despre salariile profesorilor, despre numărul de copii din școli, dar și despre activitatea universităților din țară.
„Avem nevoie de susținerea instituțiilor statului pentru implementarea acelor schimbări pe care le facem în încercarea de a găsi soluții optime atât pentru profesori, cât și pentru părinți și elevi. Obiectivul comun este de a avea un sistem educațional de performanță și ceea ce noi credem foarte mult la Ministerul Educației este viteza. Noi nu avem timp de pierdut, noi avem în continuare în jur de 50% din elevii noștri care nu obțin un nivel de competență minim la lectură, la matematică, la știință. Acestor generații de copii o să le fie foarte dificil ulterior să se încadreze pe piața muncii, vor întâmpina dificultăți în a-și continua studiile la universitate. Sunt copiii noștri pentru care trebuie să facem mai mult și mai repede. Viteza este de maximă importanță și asta încercăm să facem de fiecare dată la Ministerul Educației. Reforma trebuie să continue”, a spus Perciun.
Șeful de la educație a reiterat că, în mare parte, calitatea educației ține de profesori și aici ministerul a venit cu mai multe acțiuni, inclusiv majorări de salarii și excluderea unor rapoarte.
„Profesorii trebuie să aibă mai mult timp pentru copii decât pentru hârtii. Am reușit și creșterea salariilor. În ultimii patru ani au crescut cu aproximativ 6.256 lei salariile profesorilor. Cei cu grad didactic 1 au majorări de 64%, iar cei fără grade didactice au salarii mai mari cu circa 58%. Sunt creșteri importante, sunt creșteri care au necesitat. Dincolo de asta, în toată această perioadă am mai avut plăți unice de circa 5.000 de lei pentru toate cadrele didactice. A fost o infuzie de resurse oferite de Guvern prioritar pentru această breaslă. Am reușit să majorăm și valorile de referință pentru un spectru întreg de specialiști care așteptau de mult timp această aceste schimbări”.
Perciun a menționat că, în ultimii ani, numărul tinerilor care au ales să studieze în universitățile din țară a crescut, inclusiv datorită investițiilor făcute în laboratoare și cămine. El a specificat că ministerul pe care îl conduce nu a închis nicio școală în acești ani.
Deputații din opoziția parlamentară au criticat raportul șefului de la educație și i-au cerut demisia. După o sesiune de întrebări, care a durat mai mult de patru ore, moțiunea a fost respinsă.
Moțiunea simplă a fost înaintată de 22 de deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
MAE: Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori
O delegație a Comisiei de la Veneția vine săptămâna viitoare la Chișinău
Autoritățile vor colabora cu experți europeni pentru a preveni manipularea procesului electoral
GALERIE FOTO // Conferință de presă susținută de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas
Dorin Recean: Guvernul dublează în 2025 sprijinul pentru familiile tinere
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027