
Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării a eșuat
Parlamentul a respins joi, 13 martie, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării. Pentru moțiune au votat doar 18 deputați, comunică MOLDPRES.
Ministrul Dan Perciun a venit în plen cu un raport extins despre activitatea instituției din ultimii ani. El a vorbit despre lipsa de cadre din sistem, despre salariile profesorilor, despre numărul de copii din școli, dar și despre activitatea universităților din țară.
„Avem nevoie de susținerea instituțiilor statului pentru implementarea acelor schimbări pe care le facem în încercarea de a găsi soluții optime atât pentru profesori, cât și pentru părinți și elevi. Obiectivul comun este de a avea un sistem educațional de performanță și ceea ce noi credem foarte mult la Ministerul Educației este viteza. Noi nu avem timp de pierdut, noi avem în continuare în jur de 50% din elevii noștri care nu obțin un nivel de competență minim la lectură, la matematică, la știință. Acestor generații de copii o să le fie foarte dificil ulterior să se încadreze pe piața muncii, vor întâmpina dificultăți în a-și continua studiile la universitate. Sunt copiii noștri pentru care trebuie să facem mai mult și mai repede. Viteza este de maximă importanță și asta încercăm să facem de fiecare dată la Ministerul Educației. Reforma trebuie să continue”, a spus Perciun.
Șeful de la educație a reiterat că, în mare parte, calitatea educației ține de profesori și aici ministerul a venit cu mai multe acțiuni, inclusiv majorări de salarii și excluderea unor rapoarte.
„Profesorii trebuie să aibă mai mult timp pentru copii decât pentru hârtii. Am reușit și creșterea salariilor. În ultimii patru ani au crescut cu aproximativ 6.256 lei salariile profesorilor. Cei cu grad didactic 1 au majorări de 64%, iar cei fără grade didactice au salarii mai mari cu circa 58%. Sunt creșteri importante, sunt creșteri care au necesitat. Dincolo de asta, în toată această perioadă am mai avut plăți unice de circa 5.000 de lei pentru toate cadrele didactice. A fost o infuzie de resurse oferite de Guvern prioritar pentru această breaslă. Am reușit să majorăm și valorile de referință pentru un spectru întreg de specialiști care așteptau de mult timp această aceste schimbări”.
Perciun a menționat că, în ultimii ani, numărul tinerilor care au ales să studieze în universitățile din țară a crescut, inclusiv datorită investițiilor făcute în laboratoare și cămine. El a specificat că ministerul pe care îl conduce nu a închis nicio școală în acești ani.
Deputații din opoziția parlamentară au criticat raportul șefului de la educație și i-au cerut demisia. După o sesiune de întrebări, care a durat mai mult de patru ore, moțiunea a fost respinsă.
Moțiunea simplă a fost înaintată de 22 de deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Alegeri prezidențiale în România // George Simion și Nicușor Dan intră în turul al doilea
Secțiile de vot s-au închis. Circa 91 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile prezidențiale din România
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine