
Moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării a eșuat
Parlamentul a respins joi, 13 martie, moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării. Pentru moțiune au votat doar 18 deputați, comunică MOLDPRES.
Ministrul Dan Perciun a venit în plen cu un raport extins despre activitatea instituției din ultimii ani. El a vorbit despre lipsa de cadre din sistem, despre salariile profesorilor, despre numărul de copii din școli, dar și despre activitatea universităților din țară.
„Avem nevoie de susținerea instituțiilor statului pentru implementarea acelor schimbări pe care le facem în încercarea de a găsi soluții optime atât pentru profesori, cât și pentru părinți și elevi. Obiectivul comun este de a avea un sistem educațional de performanță și ceea ce noi credem foarte mult la Ministerul Educației este viteza. Noi nu avem timp de pierdut, noi avem în continuare în jur de 50% din elevii noștri care nu obțin un nivel de competență minim la lectură, la matematică, la știință. Acestor generații de copii o să le fie foarte dificil ulterior să se încadreze pe piața muncii, vor întâmpina dificultăți în a-și continua studiile la universitate. Sunt copiii noștri pentru care trebuie să facem mai mult și mai repede. Viteza este de maximă importanță și asta încercăm să facem de fiecare dată la Ministerul Educației. Reforma trebuie să continue”, a spus Perciun.
Șeful de la educație a reiterat că, în mare parte, calitatea educației ține de profesori și aici ministerul a venit cu mai multe acțiuni, inclusiv majorări de salarii și excluderea unor rapoarte.
„Profesorii trebuie să aibă mai mult timp pentru copii decât pentru hârtii. Am reușit și creșterea salariilor. În ultimii patru ani au crescut cu aproximativ 6.256 lei salariile profesorilor. Cei cu grad didactic 1 au majorări de 64%, iar cei fără grade didactice au salarii mai mari cu circa 58%. Sunt creșteri importante, sunt creșteri care au necesitat. Dincolo de asta, în toată această perioadă am mai avut plăți unice de circa 5.000 de lei pentru toate cadrele didactice. A fost o infuzie de resurse oferite de Guvern prioritar pentru această breaslă. Am reușit să majorăm și valorile de referință pentru un spectru întreg de specialiști care așteptau de mult timp această aceste schimbări”.
Perciun a menționat că, în ultimii ani, numărul tinerilor care au ales să studieze în universitățile din țară a crescut, inclusiv datorită investițiilor făcute în laboratoare și cămine. El a specificat că ministerul pe care îl conduce nu a închis nicio școală în acești ani.
Deputații din opoziția parlamentară au criticat raportul șefului de la educație și i-au cerut demisia. După o sesiune de întrebări, care a durat mai mult de patru ore, moțiunea a fost respinsă.
Moțiunea simplă a fost înaintată de 22 de deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
MAE: Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori
O delegație a Comisiei de la Veneția vine săptămâna viitoare la Chișinău
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”