
Premierul Dorin Recean: Corupția este o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale
Corupția nu este o problemă doar a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii sau a altei instituții. Este o responsabilitate comună a tuturor instituțiilor statului și o vulnerabilitate națională care dăunează întregii societăți și chiar securității naționale. Mesajul a fost transmis astăzi de premierul Dorin Recean, după ședința Platformei Anticorupție, care a intrunit reprezentanți ai instituțiilor anticorupție - PG, PA, PCCOCS, MAI, CNA, ARBI, SPCSB, SIS, ANI - precum și ai Ministerului Justiției, transmite MOLDPRES.
Șeful Guvernului a accentuat urgența cu care instituțiile statului trebuie să pună în practică două priorități: colaborarea mai strânsă între instituții și combaterea corupției electorale.
„În discuția de azi cu reprezentanții instituțiilor anticorupție și combatere a crimei organizate am accentuat urgența cu care trebuie să punem în practică două priorități. Prima este colaborarea mai strânsă și mai activă între instituții și asumarea curajoasă din partea fiecăruia a rolului său. Cea dea doua se referă la combaterea corupției electorale. Am văzut în alegeri cum corupția electorală poate distruge suveranitatea unui stat. Rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav și distructiv”, a punctat Dorin Recean.
Premierul a menționat că lupta împotriva corupției nu este un exercițiu birocratic și că orice întârziere nejustificată, blocaj sau pasare de responsabilitate unul la altul înseamnă încetinirea luptei anticorupție — iar acest lucru nu mai poate fi tolerat. Fiecare trebuie să știe clar ce, cum și unde are de acționat, a opinat premierul.
Dorin Recean s-a referit și la riscurile legate de manipulările legislative din jurul legii amnistiei, menționând că astfel de scheme de viciere legislativă, pentru a favoriza criminali periculoși sau în detrimentul interesului public, nu trebuie să se mai repete niciodată.
„Am fost recent la un pas de o catastrofă morală și instituțională. Mă refer la manipulările legislative din jurul legii amnistiei. Am văzut cum câteva amendamente — căci problema nu este în lege, ci în amendamente strecurate ulterior — puteau duce la eliberarea pe bandă rulantă a unor criminali periculoși. Al doilea factor esențial a fost abuzul din sistemul judecătoresc și din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Aplicarea abuzivă a legii în favoarea infractorilor a fost posibilă doar datorită unor amendamente introduse abil, într-un aparent cadru legal, prin complicitate tăcută”, a spus premierul.
Un alt aspect accentuat de premier vizează corupția electorală. Șeful Guvernului a atenționat că în contextul alegerilor parlamentare din toamnă ar putea exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav.
„Am văzut cum în alegeri corupția poate distruge suveranitatea unui stat. Milioane de dolari au fost alocate de Federația Rusă, prin intermediul grupării criminale Șor, pentru a deturna alegerile democratice. Peste 6.000 de cetățeni au fost deja sancționați contravențional pentru corupere electorală în alegerile din toamna trecută. În total, în dosarele penale sunt vizați peste 140.000 de cetățeni. Urmează alegerile parlamentare din toamnă. Vor exista din nou tentative de cumpărare masivă a voturilor, iar rolul instituțiilor statului este să oprească acest fenomen grav”, a spus Dorin Recean.
În aceste condiții, premierul a subliniat că țara noastră este în fața unei alegeri importante și este nevoie de un efort comun pentru ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate.
„Suntem în fața unei alegeri: ori pierdem acest moment istoric — din frică, din lene, din cinism sau oboseală — ori acționăm împreună: instituțiile statului, polițiști, judecători, procurori, ca să devenim un stat membru al Uniunii Europene, cu bunăstare, pace și dreptate”, a conchis Dorin Recean.
Platforma Anticorupție a fost constituită de Ministerul Justiției cu scopul de a eficientiza procesul de coordonare a politicilor în domeniul, implicării active a autorităților și a instituțiilor la soluționarea problemelor, dar și pentru a facilita comunicarea și cooperarea interinstituțională.
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
CEC: Hotărârea Judecătoriei Ungheni privind alegerile din Boldurești poate fi executată doar după ce va fi definitivă
Șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță
MAE a transferat 43 de dosare diplomatice din perioada sovietică Arhivei Naționale a Moldovei
Liuba Șova și Nicolae Roșca, numiți de Parlament judecători ai Curții Constituționale
CNA are un nou director adjunct. Serghei Carapunarlî, numit de Parlament
Igor Grosu, despre proteste: Opoziția s-a întors recent de la Sankt Petersburg, unde a primit indicații
Biroul Parlamentului European la Chișinău va fi deschis în septembrie. Nicolae Ștefănuță: „UE este alături de Republica Moldova”
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro