
Premierul interimar a solicitat Legislativului să permită procurarea vaccinului anticovid cu derogare de la Legea privind achizițiile publice
Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a adresat adresat astăzi Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinelor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, comunică MOLDPRES.
În solicitare, șeful interimar al Executivului a solicitat permisiunea de a deroga de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare a serului anti-COVID.
La ședința cu participarea lui Ciocoi au fost prezenți Tatiana Ivanicichina, secretar de stat al Ministerului Finanțelor și Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Oficialii din cadrul Guvernului au prezentat statistici alarmante privind numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID și capacitățile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziționării vaccinelor pentru imunizarea în masă.
Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că Guvernul a identificat în Fondul de rezervă al Cabinetului de miniștri, în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, suficientă estimativ pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin.
În intervenții, membrii Biroului permanent au adresat mai multe întrebări privind gestionarea procesului de luptă cu pandemia și asigurarea cu vaccinuri anticoronavirus.
În context, premierul interimar a subliniat că Moldova nu va favoriza niciun producător de vaccin și că populația trebuie să aibă posibilitatea de a alege. ”Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare”, a precizat Ciocoi.
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a accentuat că lansarea procesului de vaccinare în masă și realizarea tuturor procedurilor necesare în acest sens este de importanță vitală.
foto: Parlament
Partidele politice urmează să-și prezinte rapoartele financiare până pe data de 15 iulie curent
Primarul Ion Ceban are interdicție de intrare în România. Reacția edilului
Viorel Ursu va fi desemnat Ambasador în Regatul Suediei
Daniel Vodă: „Evenimentul organizat de Ilan Șor la Moscova este calificat de Executiv drept un act de trădare de țară”
Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat va avea un nou șef adjunct
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”