
Președinta Maia Sandu în plenul Parlamentului: „Pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în UE. Acolo o să fim protejați”
Nu există niciun dubiu - pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în Uniunea Europeană. Acolo o să fim protejați - ca într-o mare familie iubitoare. De aceea, trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cât mai repede. Mesajul a fost transmis astăzi de președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului, informează MOLDPRES.
În discursul său, șefa statului a menționat că trăim o perioadă în care ordinea internațională pe care o știam și pe care ne puteam baza trece printr-un proces de schimbare profundă. Astfel, la nivel global, asistăm la tot mai multe conflicte - militare, diplomatice și comerciale.
„În regiunea noastră, de trei ani, Rusia duce un război nedrept și brutal împotriva Ucrainei. Pe toți ne macină aceleași întrebări. Ce viitor are Moldova în această lume? Ce putem face ca să ne punem țara la adăpost într-un mod care să ne asigure pacea și bunăstarea? Cum ne afectează familia aceste schimbări? Ce ne va aduce ziua de mâine? Oamenii sunt îngrijorați și așteaptă răspunsuri de la noi. Noi, ca țară, avem multe năzuințe, avem multe probleme de rezolvat - de îmbunătățit condițiile de viață, de finalizat reforma justiției, de reparat drumuri, spitale, școli, case de cultură, de asigurat locuri de muncă și de crescut pensiile. Uneori, pentru că avem atâtea de rezolvat, uităm care este cel mai important lucru. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să păstrăm pacea și libertatea”, a spus Maia Sandu.
Oficialul a vorbit despre importanța continuării procesului de aderare la Uniunea Europeană, printr-un efort comun.
„Nu există niciun dubiu - pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în Uniunea Europeană. Acolo o să fim protejați - ca într-o mare familie mare, iubitoare. De aceea, trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cât mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii patru ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Până atunci însă, ne putem proteja pacea și libertatea doar prin solidaritate externă și unitate internă. Să păstrăm pacea pentru că viața e cel mai prețios lucru. Și să păstrăm libertatea pentru că vrem să trăim demn, să știm că nu va veni nimeni să ne scoată din propria casă în miezul nopții, să ne trimită în siberii de gheață, că tinerii noștri nu vor fi aruncați în închisori pentru că au o opinie, că nimeni nu ne va închide hotarul și nu ne va izola de restul lumii. Asta înseamnă să trăiești în libertate”, a afirmat Maia Sandu.
Președinta a subliniat că, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, un subiect extrem de important este cum să fie asigurată securitatea Republicii Moldova.
„Din prima zi, poziția noastră a fost una clară - noi suntem de partea păcii, nu a agresiunii, și facem totul ca să păstrăm pacea în Moldova prin diplomație. Putem asigura securitatea țării în continuare demonstrând un comportament corect, previzibil și consecvent, construind parteneriate puternice, de încredere cu vecinii noștri, România și Ucraina, dar și cu celelalte țări care respectă dreptul internațional și hotarele altor state. Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Ca să fie clar, mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană - o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina”, a adăugat Maia Sandu.
În acest nou context global, șefa statului a precizat că avem nevoie de relații internaționale puternice, de prieteni care să ne ajute și să ne protejeze.
„În ultimii ani, am reușit să creăm un sistem internațional de sprijin și ajutor pentru Republica Moldova, pe care trebuie să-l păstrăm și să-l consolidăm. Eu, în calitate de președinte, voi depune toate eforturile ca Moldova să se bucure în continuare de sprijin internațional puternic pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială. Solidaritatea externă ne ajută doar dacă reușim să asigurăm unitate pe intern. În special în timpuri tulburi, se încearcă dezbinarea oamenilor, sperierea și manipularea lor. Discursul de ură este tot mai puternic. Și nu doar în Moldova. Discursul de ură nu rezolvă nicio problemă, ci este sursa multor probleme. Puterea de a ne proteja de ură este în mâinile noastre. Să ne ascultăm, să ne auzim, să ne respectăm reciproc. Trăim pe același pământ, avem aceleași năzuințe. Cu toții vrem ca familiile noastre să fie în siguranță, cu toții vrem oportunități bune de lucru acasă. Vom trăi cu toții bine doar dacă în Moldova va fi bine”, a punctat Maia Sandu.
Oficialul a afirmat că țara noastră este ținta unor eforturi de destabilizare colosale, finanțate cu sume uriașe, care au ca obiectiv provocarea conflictelor interne.
„Pioni ai acestor scheme se află și în Parlamentul Republicii Moldova. Am văzut cu toții că în Moldova sunt și oameni gata să le facă rău vecinilor, neamurilor și, în final, copiilor lor. Când am obținut primul mandat, cele mai mari probleme ale țării erau de ordin intern: corupția masivă, devalizarea statului și a întreprinderilor de stat, izolarea internațională a Moldovei. Toate acestea au motivat atunci cetățenii să decidă că țara are nevoie de schimbare. Azi Moldova nu mai este în izolare, ci dimpotrivă - este un stat respectat și ajutat, bugetul nu mai este furat de cei care conduc țara, ci dimpotrivă - aducem bani la buget, ducem o luptă reală și consecventă împotriva corupției”, a explicat șefa statului.
Președinta a venit cu un apel către formațiunile politice, în contextul schimbărilor la nivel internațional. Aceasta a îndemnat actorii politici să oprească discursul de ură și cel de dezbinare.
„Lumea a devenit un loc mai periculos, mai imprevizibil, mai instabil. Dar noi am ținut piept împreună problemelor. Și vom reuși și acum. Sarcina noastră în această furtună este să ne păstrăm stabilitatea internă. În acest sens, vin cu un apel către partidele politice parlamentare și extra-parlamentare: acționați cu responsabilitate și înțelepciune. Opriți discursul de ură și cel de dezbinare. Nimic nu justifică destabilizarea țării și punerea siguranței oamenilor în pericol. În ultimii patru ani Moldova a avut o guvernare care a rezolvat crize. A fost o perioadă în care proprietatea statului a fost recuperată, nu devalizată. Acțiunile noastre au fost orientate pe justiție și creștere - nu pe scheme frauduloase. În politică a venit o generație nouă de politicieni, care, cu bune și cu rele, nu au legătură cu practicile criminale din trecut, nu operează cu șmecherii, sacoșe cu bani și minciuni. Moldovenii azi nu mai asistă la vânzarea și cumpărarea de deputați ca la piață”, a punctat președinta.
Aceasta s-a referit și la gestionarea conflictului transnistrean și șantajul energetic rusesc.
„În pofida multor provocări, am reușit să menținem liniștea și stabilitatea în regiune. Pe malul drept al Nistrului, în ultimii ani, ne-am debarasat de șantajul rusesc, am făcut rezerve proprii de gaz și am asigurat oamenii cu căldură și energie. Am devenit imuni la șantajul energetic. Și atunci lovitura a fost îndreptată împotriva oamenilor de pe malul stâng. Autorii acestei crize au sperat că în regiune va fi o catastrofă umanitară, iar Moldova va fi depășită de situație. Planul lor nu a mers. Am găsit soluții. Am oferit ajutor. Am depășit și această criză”, a spus Maia Sandu.
În final, șefa statului a menționat că Republica Moldova are șansa să crească, să se modernizeze, să-și păstreze identitatea și să ofere cetățenilor un trai demn, aici, acasă.
„Avem liniște. Avem prieteni în jur. Suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Trăim vremuri tulburi în lume. Dar avem două comori: unitatea oamenilor și sprijinul celor care ne vor binele. Moldova are motive reale de speranță. Eu cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim - o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie. Dragi cetățeni, stimați deputați, în câteva zile vom sărbători Sfintele Sărbători de Paști. Este o perioadă a iertării, a învierii, a bucuriei de a ne umple de lumină. Să lăsăm neînțelegerile deoparte, să ne deschidem sufletele și să-i ajutăm pe cei aflați la nevoie, dar și întreaga Moldovă să capete speranța atât de necesară nouă tuturor”, a conchis Maia Sandu.
Prezența președintei Maia Sandu în Parlament a fost salutată de deputați și a fost apreciată drept un semnal de mobilizare politică și de reafirmare a priorităților naționale.
Republica Moldova marchează 16 ani de Parteneriat Estic. Delegația UE: „Moldova a avansat în alinierea la principiile parteneriatului: implicare comună, diferențiere și condiționalitate”
Regatul Norvegiei a desemnat un atașat al apărării pentru Republica Moldova.
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru noul cancelar al Germaniei: „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a construi o Europă pașnică”
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
9 mai la Chişinău// Maia Sandu: „Moldova îşi celebrează eroii şi comemorează victoria păcii”
LIVE // Prim-ministrul Dorin Recean și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, semnează Acordul pentru Planul de creștere al Republicii Moldova
VIDEO // Șeful delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, mesaj de Ziua Europei: „Celebrăm unitatea, pacea și prosperitatea — valori fundamentale care ne unesc”
GALERIE FOTO // Ziua Europei, în obiectivul MOLDPRES. Sărbătorim libertatea și solidaritatea
LIVE // Miting la Complexul memorial „Eternitate”. Maia Sandu: „Republica Moldova își comemorează eroii și celebrează victoria păcii”
Ploile şi vremea posomorâtă se menţin în ziua de 9 mai
Ziua Victoriei și Ziua Europei, sărbătorite în Republica Moldova printr-o serie de evenimente
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune