
Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a numit primul an de mandat drept unul dintre cei mai grei
Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim împreună Moldova vremurilor bune, o țară în care să nu își mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Ne-am angajat, în egală măsură, să spunem întotdeauna adevărul, iar realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, la şedinţa de totalizare a activităţii Guvernului, la un an de la învestire, transmite MOLDPRES.
„Deja loviți de efectele pandemiei Covid-19, am fost confruntați cu creșterea abruptă a prețurilor la energie și, de mai bine de cinci luni, trebuie să facem față și consecințelor războiului nedrept și nejustificat din vecinătatea noastră. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea”, a declarat premierul în discursul său.
Potrivit oficialului, în condiţiile create, Guvernul a făcut tot posibilul - și uneori chiar și ceea ce părea imposibil - pentru a reduce impactul acestor provocări asupra cetățenilor noștri.
„Am venit cu un amplu pachet de compensare a facturilor majorate și am extins numărul beneficiarilor și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului; am reușit să compensăm parțial prețul la motorină și am crescut cu 60% fondul de subvenționare; când vămile noastre erau sufocate de rânduri de sute de camioane, am lucrat foarte eficient cu Guvernul României și am luat măsuri pentru deblocarea situației; când companiile și angajații din anumite sectoare au fost afectate de măsurile de protecție sanitară, am adoptat o serie de instrumente compensatorii, precum șomajul tehnic sau cel parțial, care pot fi aplicate și în condițiile unei crize”, a punctat Gavriliţa. Ea a menţionat că în ciuda faptului că a fost nevoie să se acționeze mai degrabă ca niște pompieri care sting focuri izbucnite la tot pasul în jurul lor, Guvernul a ținut foarte mult să așeze țara noastră pe un drum bun și corect - așa cum a fost promis oamenilor. A fost un efort în echipă, împreună cu Președinția și Parlamentul.
În altă ordine de idei, şefa Cabinetului de miniştri s-a referit la rezultatele şi perspectivele Republicii Moldova pe diferite segmente cum ar fi politica externă, dezvoltarea infrastructurii şi programelor regionale, susţinerea antreprenoriatului, reforma justiţiei ş.a.
„Nu suntem rupți de realitate. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară. Iar noi avem pârghii limitate, din simplul motiv că multiplele crize cu care ne confruntăm sunt de natură globală și afectează până și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv țări cu mult mai bogate decât Republica Moldova. Știm că prin măsurile pe care le-am dispus nu am putut lua cu totul povara facturilor mai mari sau a prețurilor crescute pentru bunuri de primă necesitate de pe umerii celor mai vulnerabili. Or, astăzi trebuie să tragem o linie și să vedem unde ne aflăm în fiecare domeniu de activitate, ca să vedem ce este de făcut în continuare, care sunt planurile asupra cărora lucrăm împreună”, a rezumat şefa Executivului.
La 6 august 2021, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Astăzi, Cabinetul de miniştri a prezentat raportul de activitate, numit „Un an de guvernare solidară cu oamenii”.
Cabinetul condus de premierul Natalia Gavriliţă este format din 13 ministere şi are patru vicepremieri. Natalia Gavriliţa este al 15-lea prim-ministru al Republicii Moldova de la declararea independenței țării. Cel mai lung mandat în fruntea executivului l-a avut Vasile Tarlev, care a exercitat această funcție timp de șapte ani. În ultimii ani, Moldova a avut șase premieri: Vlad Filat (2009-2013), Iurie Leancă (2013-2015), Chiril Gaburici (2015), Valeriu Streleț (2015), Pavel Filip (2016-2019), Maia Sandu (2019) şi Ion Chicu (2019-2020).
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”
Șefa statului Maia Sandu la conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Moldova va fi un partener important în acest efort”
Curtea de Conturi are un nou membru
Igor Grosu, despre interdicția aplicată de autoritățile române față de edilul Ion Ceban: „El pentru noi rămâne a fi o conservă de la Kremlin”
Daniel Vodă: „În ultimii ani, a început un proces crucial: curățirea sistemului de justiție”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, reacționează la afirmațiile lui Șor de la Moscova: „Foarte grave, nu vor rămâne fără consecințe”
Legislativul l-a numit pe fostul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, în funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al BNM
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți