
Procurorul general nu s-a prezentat la ședința Parlamentului
Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu s-a prezentat astăzi la audierile în Parlament, însă a trimis o notă informativă privind progresul în dosarul „furtului miliardului”. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat că „este dreptul procurorului general de a nu se prezenta” și a propus Comisiei juridice să examineze documentul Procuraturii Generale, după care să revină cu un raport, transmite MOLDPRES.
Despre faptul că nu se va prezenta astăzi în Parlament, Stoianoglo a anunțat încă ieri, în cadrul unui briefing. Procurorul a precizat că instituția pe care o conduce s-a adresat mai multor instituții internaționale pentru a se expune asupra modificărilor propuse la Legea Procuraturii. El a criticat proiectul ce va fi dezbătut astăzi în Legislativ, precum şi relaţiile Procuraturii Generale cu instituția prezidențială.
Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Alexandr Stoianoglo, prin declarațiile sale, “face front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp, și își trădează frica față de acțiunile noii guvernări de curățare a sistemului”.
”Declarațiile făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, sunt false și iresponsabile. La ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicați în cazuri mari de corupție, părăsesc nestingherit țara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie trași la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziției, așa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declarații, Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei ședințe la care el, apropo, nu a găsit de cuviință să se prezinte”, a declarat Maia Sandu.
Şeful statului a spus că i-a cerut mereu Procurorului General să aplice legea și să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupție, inclusiv la ședința CSS din 10 august. ”De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate. Prin declarațiile sale, actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument și complice în același timp, și își trădează frica față de acțiunile noii guvernări de curățare a sistemului. Nici Stoianoglo, nici corupții pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie țara – curățarea sistemului judecătoresc și cel al procuraturii de influența grupărilor corupte”, a conchis Maia Sandu.
Deputații au luat o pauză pentru ca membrii Comisiei juridice să pregătească un raport și proiect de hotărâre pe marginea notei informative prezentate de Procuratura Generală pe evoluțiile în dosarul „furtului miliardului”. Audierea acestui subiect a fost susținută de toate fracțiunile parlamentare.
Foto: MOLDPRES
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene