
Speakerul Igor Grosu, de Ziua comemorării victimelor foametei: „Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici”
Foametea organizată din anii 1946-1947 este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova, afirmă președintele Parlamentului Igor Grosu. Potrivit lui, aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană, transmite MOLDPRES.
Mesajul a fost transmis de Igor Grosu în contextul marcării, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, a Zilei de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Speakerul a subliniat că foametea din acei ani a fost o politică deliberată a Kremlinului de sovietizare forțată a populației.
„Foametea de atunci este cel mai cumplit fenomen care a cuprins RSS Moldovenească, teritoriul actual al Republicii Moldova. În nouă luni, au murit de foamete cel puțin 120 de mii de persoane. Nu cred că există un sat din Moldova care nu a trecut prin această filă neagră a istoriei. Noi, cei de la Cahul, am auzit de-a lungul anilor istorii cutremurătoare despre cum familii întregi erau lăsate să moară de foame. Și asta pentru că regimul de atunci de la Kremlin a decis confiscarea forțată a cerealelor, indiferent dacă țăranilor le rămânea ceva sau nu pentru consumul propriu”, a spus Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a adăugat că în numele celor care au trecut prin acele chinuri cumplite, noi avem datoria morală să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru.
„Noi trebuie să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut familiile noastre și sa nu permitem niciunui regim să provoace crime împotriva poporului. Aceste lecții dureroase de viață trebuie să ne unească, să ne facă mai puternici și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană”, a conchis Igor Grosu.
Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, foametea din anii 1946–1947 a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit teritoriul actual al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o calamitate naturală inevitabilă, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic. Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând circa 5% din populația RSSM. Proporțional, Moldova sovietică a fost regiunea cea mai afectată din întreaga Uniune Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.
Cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor foametei din anii 1946-1947, în fața sediului Guvernului a fost deschisă o expoziție care ilustrează cauzele, amploarea și consecințele foametei provocate de regimul sovietic.
Analiștii politici despre summitul de la Chișinău: „Republica Moldova e tratată ca partener egal în Europa”
Șefa statului a felicitat SUA cu ocazia Zilei Independenței: „Timp de peste 30 de ani, sprijinul SUA a ajutat Moldova să devină mai puternică și mai rezilientă”
Maia Sandu, după atacul asupra Kievului: „Ucraina are nevoie de mai mult sprijin”
CEC: SIAS „Alegeri” este securizat și nu poate fi manipulat
Alertă de dezinformare. Un document fals atribuit președintei circulă online
„Astăzi, la Chișinău, scriem istorie!” – mesajul fostului ministru Nicu Popescu, cu prilejul primului summit oficial Republica Moldova – Uniunea Europeană
Daniel Vodă, despre Summitul Moldova-UE: „Un semnal clar de încredere și investiție în viitorul țării”
Statele Unite ale Americii marchează Ziua Independenței
Moment istoric. Liderii europeni sunt așteptați astăzi la Chișinău pentru primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”