ro
Societate
02 August, 2025 / 10:24
/ 24 Iulie, 2025

Atenție la fructele și legumele de sezon: ANSA lansează un apel către consumatori privind siguranța alimentară

În plin sezon al fructelor și legumelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează consumatorii să fie prudenți la achiziționarea produselor vegetale și oferă o serie de recomandări pentru a evita riscurile alimentare, informează MOLDPRES.

ANSA desfășoară constant controale privind siguranța produselor agricole, iar în 2025, instituția va preleva 710 probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și 30 de probe pentru conținutul de nitrați. În acest an, monitorizarea nitraților vizează în special salata iceberg, spanacul, rucola, salata proaspătă și preparatele din cereale pentru copii.

Pepenii verzi, pepenii galbeni și sfecla roșie au fost excluși din lista produselor cu limite maxime admisibile pentru nitrați și nu mai sunt supuse verificărilor. Totodată, ANSA a anunțat că până în prezent nu au fost depistate produse care să depășească limitele admise.

La identificarea unor nereguli, autoritatea poate interveni prin interzicerea vânzării produselor, intensificarea controalelor la comercianți și chiar retragerea și distrugerea loturilor neconforme.

Pentru siguranța consumatorilor, ANSA recomandă: achiziționarea produselor doar din locuri autorizate; verificarea aspectului exterior al fructelor și legumelor; solicitarea certificatelor de calitate; spălarea temeinică a produselor înainte de consum.

Totodată, specialiștii recomandă păstrarea legumelor la rece, curățarea mecanică, ținerea în apă rece timp de 1-1,5 ore sau fierberea lor pentru a reduce conținutul de nitrați. De exemplu, fierberea poate elimina până la 80% din nitrații din cartofi și 70% din cei din morcovi și varză.

În caz de suspiciuni de toxiinfecții alimentare cauzate de fructe sau legume, consumatorii sunt îndemnați să solicite imediat ajutor medical și să depună o sesizare la ANSA, apelând linia telefonică 022-511-511.