ro
Societate
16 Martie, 2025 / 15:36
/ 06 Februarie, 2025

Autorităţile şi partenerii de dezvoltare examinează soluții pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice

Reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, organizațiilor internaționale și parteneri de dezvoltare au discutat astăzi la Ministerul Mediului despre provocările și soluțiile pentru a răspunde la impactul schimbărilor climatice. Consultările s-au înscris în actualizarea Contribuției Naționale Determinate (CND) 3.0, cu accent pe adaptarea la schimbările climatice, transmite MOLDPRES.

În cadrul consultărilor, au fost discutate provocările și oportunitățile pentru Republica Moldova în fața schimbărilor climatice. Au fost analizate contextele internaționale și naționale, precum și pașii necesari pentru implementarea măsurilor de adaptare.

„Schimbările climatice nu sunt o problemă îndepărtată, ci o realitate care afectează agricultura, resursele de apă și sănătatea publică. Temperaturi extreme, secete prelungite și inundații sunt deja evenimente frecvente în diverse colțuri ale țării. Adaptarea la schimbările climatice nu este o alegere, ci o necesitate. Ne aflăm într-un moment cheie pentru viitorul țării și al generațiilor care vor veni”, a spus Aliona Rusnac, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Totodată, Seher Ariner, rezident adjunct al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a  menționat importanța identificării  soluțiilor urgente și proactive care să prioritizeze  reducerea vulnerabilităților  și integrarea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale.

CND este un angajament important al fiecărei țări semnatare a Acordului de la Paris, care urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la impactul schimbărilor climatice. Noul obiectiv absolut asumat la nivelul întregii economii al Republicii Moldova este de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră direct cu 71 % sub nivelul anului 1990 către 2030, potrivit Ministerului Mediului.

Actualizarea CND 3.0 este importantă, în contextul raportării la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice până la începutul anului 2025, conform Acordului de la Paris. Actualizarea a fost realizată cu sprijinul proiectului PNUD Moldova „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă.