
Circa 10 mii de contestații au fost depuse la examenele de absolvire a gimnaziului. Rata de promovare a crescut
În instituțiile de învățământ au fost afișate astăzi rezultatele finale ale examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor. În total, au fost depuse circa 10 mii de contestații, iar ca rezultat, peste 2 mii de note au fost majorate. Elevii care nu au promovat examenul, vor mai avea o șansă în sesiunea suplimentară, care va fi organizată în perioada 8 – 11 iulie, transmite MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, după anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.796 de contestații din numărul total de 93.532 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 10,47%. Numeric, cele mai multe contestații au fost depuse la istoria românilor și universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la limba și literatura română, alolingvi – 414, iar la limba și literatura rusă – 397 de contestații.
În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.064 de note, ceea ce constituie 21,06% din numărul notelor contestate și 2,20% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului.
Astfel, rata de promovare la istoria românilor și universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%. La matematică și la limba și literatura română, rata de promovare a crescut cu câte 0,20 de puncte procentuale și constituie 78%, și respectiv, 96%. La limba și literatura rusă, rata de promovare a crescut cu 0,16 puncte procentuale și reprezintă 96,66%, iar la limba și literatura română, alolingvi, rata respectivă a crescut cu 0,43 de puncte procentuale, constituind 83,13%.
Nota medie la disciplina limba și literatura română, în urma examinării contestațiilor, constituie 6,52, fiind în creștere cu 0,3. La disciplinele istoria românilor și universală, limba și literatura rusă, limba și literatura română, alolingvi, nota medie a crescut cu câte 0,2 unități și constituie 6,53, 6,41, și respectiv, 5,92. La disciplina matematică, nota media, a înregistrat o creștere cu doar 0,1 unități și constituie 6,08.
În perioada 8-11 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în instituțiile de învățământ la data de 21 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 28 iulie 2025.
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare