
VIDEO // Tradiția și tehnologia, îmbinate în bisericile din Republica Moldova. Clopotul electronic - soluția „perfectă” în lipsa unui clopotar
Dangătul de clopote răsună în bisericile din Republica Moldova în zile de mari sărbători religioase indiferent de condițiile meteorologice. Tot mai puține biserici însă au și un clopotar, profesia fiind foarte rar întâlnită și îmbrățișată de tineri. Cine trage clopotele la biserici și la ce soluții recurg clopotarii pentru a asigura lăcașele de cult cu tradiționalul dangăt a relatat pentru MOLDPRES Adrian Mazur, clopotar prin vocație.
Adrian Mazur are o ocupație mai specială. De ani de zile, tânărul interpretează melodii de clopote, îndemnându-i pe credincioși să pășească tot mai des pragul bisericii. Străvechea profesie de clopotar este acum pe cale de dispariție, în timp ce în Republica Moldova apar tot mai multe lăcașe de cult. Tânărul a identificat o soluție modernă - instalează sisteme automatizate, revoluționând modul în care răsună clopotele în bisericile ortodoxe. Clopotarul a povestit cum funcționează acest sistem.
„Clopotarul electronic este un dispozitiv care sună atât clopotele vechi, cât și pe cele noi. Acesta redă multe dangăte tradiționale ortodoxe, specifice fiecărei sărbători, fiecare cu dangătul său caracteristic. Fiecare clopot este echipat cu un motor care acționează computerizat și lovește cu precizie clopotul. Este o invenție ce salvează clopotele de la fisuri și înlocuiește persoanele care sună clopotele la biserică. Funcționează prin telecomandă portabilă sau printr-o aplicație specială pe telefonul mobil”, a declarat pentru MOLDPRES Adrian Mazur.
Sistemele automatizate pot fi acționate de la distanță, prin telecomandă sau direct de pe telefon, cu ajutorul unei aplicații speciale. Pe lângă confortul oferit, acestea asigură o calitate sonoră constantă și dedicată tradiției.
„Toți spun că sună foarte frumos. Fie că e un clopotar profesionist sau un sistem electronic, sunetul e curat și ordonat. Când sună un clopotar obișnuit, fără experiență, e haos”, a explicat Adrian.
Printre cele mai complexe lucrări realizate de Adrian Mazur se numără instalarea unui sistem automatizat pentru un ansamblu de 14 clopote la Mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuți, Ucraina.
„A fost greu, trebuia să produc motoare mari și să gândesc melodii pentru clopote uriașe. Dar acum totul funcționează perfect”, a adăugat el.
Întrebat dacă această tehnologie ar putea înlocui complet clopotarul, Adrian a răspuns fără ezitare.
„Cred că spre asta se merge și de aceea am inventat clopotarul electronic, din cauza lipsei unui clopotar la biserică. Chiar dacă există, el sună haotic și tot el uzură clopotele. Clopotarul electronic este soluția perfectă, iar dispozitivul sună exact așa cum sun eu, la orice set de clopote montate corect”.
Adrian Mazur a montat 161 de seturi de clopote automatizate, devenind unul di cei mai solicitați specialiști în domeniul sonorizării ortodoxe din Europa de Est.
Clopotul automatizat este folosit în prezent în 46 de biserici din nouă state. Sistemul electronic redă cu exactitate dangătele specifice fiecărei sărbători religioase.
În Republica Moldova sunt peste 1000 de biserici și mănăstiri.
Votul prin corespondență va fi extins în Japonia și Australia
Bărbatul care a evadat din Penitenciarul din Taraclia a fost reținut de oamenii legii
Jurnalistul Vasile Botnaru este noul membru al Consiliului Audiovizualului
Un magistrat de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
ANSP: Șapte cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 53%
Legislația ce vizează calitatea apei va fi aliniată la cea europeană
Absolvenții de gimnaziu vor avea acces la materiale video și lecții interactive pentru a se pregăti de examenul la matematică
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine