
VIDEO // Tradiția și tehnologia, îmbinate în bisericile din Republica Moldova. Clopotul electronic - soluția „perfectă” în lipsa unui clopotar
Dangătul de clopote răsună în bisericile din Republica Moldova în zile de mari sărbători religioase indiferent de condițiile meteorologice. Tot mai puține biserici însă au și un clopotar, profesia fiind foarte rar întâlnită și îmbrățișată de tineri. Cine trage clopotele la biserici și la ce soluții recurg clopotarii pentru a asigura lăcașele de cult cu tradiționalul dangăt a relatat pentru MOLDPRES Adrian Mazur, clopotar prin vocație.
Adrian Mazur are o ocupație mai specială. De ani de zile, tânărul interpretează melodii de clopote, îndemnându-i pe credincioși să pășească tot mai des pragul bisericii. Străvechea profesie de clopotar este acum pe cale de dispariție, în timp ce în Republica Moldova apar tot mai multe lăcașe de cult. Tânărul a identificat o soluție modernă - instalează sisteme automatizate, revoluționând modul în care răsună clopotele în bisericile ortodoxe. Clopotarul a povestit cum funcționează acest sistem.
„Clopotarul electronic este un dispozitiv care sună atât clopotele vechi, cât și pe cele noi. Acesta redă multe dangăte tradiționale ortodoxe, specifice fiecărei sărbători, fiecare cu dangătul său caracteristic. Fiecare clopot este echipat cu un motor care acționează computerizat și lovește cu precizie clopotul. Este o invenție ce salvează clopotele de la fisuri și înlocuiește persoanele care sună clopotele la biserică. Funcționează prin telecomandă portabilă sau printr-o aplicație specială pe telefonul mobil”, a declarat pentru MOLDPRES Adrian Mazur.
Sistemele automatizate pot fi acționate de la distanță, prin telecomandă sau direct de pe telefon, cu ajutorul unei aplicații speciale. Pe lângă confortul oferit, acestea asigură o calitate sonoră constantă și dedicată tradiției.
„Toți spun că sună foarte frumos. Fie că e un clopotar profesionist sau un sistem electronic, sunetul e curat și ordonat. Când sună un clopotar obișnuit, fără experiență, e haos”, a explicat Adrian.
Printre cele mai complexe lucrări realizate de Adrian Mazur se numără instalarea unui sistem automatizat pentru un ansamblu de 14 clopote la Mănăstirea Bănceni din regiunea Cernăuți, Ucraina.
„A fost greu, trebuia să produc motoare mari și să gândesc melodii pentru clopote uriașe. Dar acum totul funcționează perfect”, a adăugat el.
Întrebat dacă această tehnologie ar putea înlocui complet clopotarul, Adrian a răspuns fără ezitare.
„Cred că spre asta se merge și de aceea am inventat clopotarul electronic, din cauza lipsei unui clopotar la biserică. Chiar dacă există, el sună haotic și tot el uzură clopotele. Clopotarul electronic este soluția perfectă, iar dispozitivul sună exact așa cum sun eu, la orice set de clopote montate corect”.
Adrian Mazur a montat 161 de seturi de clopote automatizate, devenind unul di cei mai solicitați specialiști în domeniul sonorizării ortodoxe din Europa de Est.
Clopotul automatizat este folosit în prezent în 46 de biserici din nouă state. Sistemul electronic redă cu exactitate dangătele specifice fiecărei sărbători religioase.
În Republica Moldova sunt peste 1000 de biserici și mănăstiri.
Meteorologii au anunţat pentru vineri Cod galben de intensificare a vântului
Serviciul Vamal atenționează cetățenii despre un document fals distribuit în mediul online
Igor Grosu, mesaj de Ziua funcționarului public: „Un viitor demn se construiește împreună”
34 de primării au inițiat amalgamarea voluntară. Leova și Fălești dau start reformei teritoriale
GALERIE FOTO // S-a dat startul construcţiei apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași
Naștere gemelară în municipiul Chișinău, asistată la domiciliu de medicii de pe ambulanță
Escrocherie cu criptomonede. Doi tineri, trimiși în judecată pentru spălarea a 3,7 milioane lei
Droguri de peste jumătate de milion de lei, depistate într-un autobuz ce venea din Bulgaria
13 persoane vizate într-un dosar penal privind blocul afectat de incendiu la Durlești
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”