
CNAMUP a emis o avertizare către populație cu privire la modul corect de solicitare a ambulanței, în contextul creșterii semnificative a apelurilor pentru asistență medicală urgentă
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a emis o avertizare către populație cu privire la modul corect de solicitare a ambulanței, în contextul creșterii semnificative a apelurilor pentru asistența medicală urgentă, informează MOLDPRES .
Potrivit CNAMUP, numărul solicitărilor a crescut de la 2100 la 2700 pe parcursul a 24 de ore, în principal din cauza virozelor și infecțiilor respiratorii acute, dar și a solicitărilor nejustificate, care variază între 60 și 80 pe zi.
Pentru a utiliza eficient resursele și a reduce timpul de intervenție în cazurile critice, CNAMUP recomandă apelarea serviciului 112 doar în următoarele situații: persoane în stare de inconștiență; traumatisme majore; sângerări severe care nu se opresc prin presiune directă; dureri în piept asociate cu dificultăți de respirație sau senzație de leșin; dificultăți de vorbire, amorțeală sau slăbiciune a membrelor; febră ridicată de peste 39-40 de grade la copii sub un an; reacții alergice severe; otrăvire sau supradoze de medicamente; înec, sufocare, electrocutare sau arsuri severe; tentative de suicid.
CNAMUP atrage atenția că ambulanța nu trebuie solicitată în cazurile care nu pun viața în pericol, cum ar fi bolile cronice în afara perioadelor de acutizare sau traumatismele minore. În astfel de situații, pacienții sunt îndemnați să se adreseze medicului de familie sau unităților de primiri urgențe din spitale.
De asemenea, echipele de asistență medicală urgentă nu sunt autorizate să prescrie tratamente pentru administrare permanentă, să elibereze rețete sau certificate medicale și nici să execute indicațiile medicilor de familie.
Peste 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în cimitire, de Paștele Blajinilor
FOTO Sergiu Lazarencu la București: „Mulțumim pentru prietenia sinceră și sprijinul constant pe care România îl oferă R. Moldova”
Instituțiile de învățământ din țară vor organiza activități dedicate comemorării victimelor foametei din anii 1946–1947
Parlamentul va găzdui etapa finală a celei de-a VI-a ediții a jocului intelectual „Cunoaște-ți Parlamentul”
Proiectul Academia „Junior Club”. Elevii Liceului Teoretic „Universul” din capitală, în vizită la Academia „Ștefan cel Mare”
Polițiștii îndeamnă cetățenii să-și securizeze locuințele. IGP: De sărbători, oamenii pleacă în vacanță și furturile se întețesc
Circa 9 000 de locuri de muncă, propuse de ANOFM. Chișinău și Bălți, printre localitățile cu cele mai multe posturi vacante
În perioada Paștelui Blajinilor, Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 vor activa în regim alert
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare