
CNESP interzice sărutarea icoanelor și recomandă evitarea organizării pelerinajelor
Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit un set de reguli pentru desfășurarea activității cultelor religioase, printre restricții se regăsește și interzicerea de a săruta obiectele de cult și evitarea organizării pelerinajelor, transmite MOLDPRES.
CNESP a hotărât că desfășurarea sărbătorilor religioase va avea loc cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19: organizarea, dacă condițiile meteo permit, a activităților religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber cu menținerea distanței fizice de 1 (unu) metru între persoane și purtarea măștii de protecție; admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată о suprafață de minimum 4 m pătrați pentru fiecare persoană și о distanță fizică de siguranță de minimum un metru între persoanele participante la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult).
Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcașul de cult a prevederilor prezentului subpunct; instalarea la intrare în lăcașul de cult, în locuri vizibile și accesibile, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.
La intrarea în lăcașul de cult și în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să își dezinfecteze mâinile; purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul; plasarea, la loc vizibil, a informației privind regulile de distanțare fizică, de evitare a aglomerațiilor, de acces limitat în lăcașurile de cult și în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcașul de cult), precum și despre obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție, respectării igienei mâinilor și a etichetei tusei și a strănutului.
Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcașul de cult a regulilor stabilite; monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult la începutul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome specifice infecției respiratorii acute, persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează și informează medicul de familie; evitarea contactului și a sărutării obiectelor de cult; neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult; promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări; binecuvântarea se va oferi/primi de la о distanță de cel puțin un metru; dezinfectarea periodică, о dată la 3-4 ore, a obiectelor sau suprafețelor de contact frecvent (mânerele ușilor, balustradele, scaunele etc.).
În același timp, experții Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică îndeamnă persoanele din grupurile de risc, cele vârstnice și cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă. De asemenea slujitorilor cultelor le este recomandată evitarea organizării pelerinajelor.
Foto: zugo.md
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar