ro
Societate
01 Mai, 2025 / 03:41
/ 13 Martie, 2025

Consiliul sectorial de sănătate în domeniul asistenței externe s-a reunit la Chișinău

Ministerul Sănătății a organizat joi, 13 martie, o întrunire cu partenerii externi de dezvoltare, având ca scop stabilirea priorităților pentru consolidarea sistemului de sănătate și implicarea comunității internaționale în susținerea proiectelor prioritare, comunică MOLDPRES.

La eveniment au participat conducerea Ministerului Sănătății, reprezentanți ai agențiilor Organizației Națiunilor Unite, ambasadelor și țărilor partenere.

În discursul său, șefa de la sănătate, Ala Nemerenco a declarat că pentru a crește reziliența și pregătirea pentru eventuale urgențe, Republica Moldova trebuie să investească în consolidarea sistemului de sănătate.

„Crizele anterioare au arătat întreruperi în furnizarea serviciilor de sănătate, subliniind nevoia de îmbunătățiri strategice, inclusiv adoptarea de soluții digitale pentru un management mai bun al resurselor, îngrijirea pacienților și asigurarea calității actului medical”, a opinat Nemerenco.

Totodată, ministra a mulțumit partenerilor externi pentru ajutorul constant oferit în gestionarea crizelor.

„Apreciem enorm eforturile fiecăruia dintre dumneavoastră și suntem ferm convinși că fără acest sprijin nu am fi reușit într-o perioadă atât de critică, cu multe crize – pandemică, a refugiaților și energetică”, a adăugat Nemerenco.

Ea a reiterat că pentru a depăși provocările, Guvernul a elaborat Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate 2030, care este structurată pe componentele-cheie: sănătate publică; servicii medicale integrate și de înaltă calitate; acces la medicamente și dispozitive medicale; personal bine pregătit; dezvoltarea medicinei de urgență; sistem de sănătate digitalizat și sustenabil financiar; guvernare și conducere eficace. Documentul se aliniază angajamentelor Republicii Moldova în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă și Acordului de asociere cu UE, reflectând viziunea țării despre un sistem de sănătate rezistent, modern și centrat pe pacient.