ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 15:52
/ Acum 1 zi

CSJ s-a pronunțat în cazul alegerilor de la Boldurești

Curtea Supremă de Justiție a menținut deciziile instanțelor inferioare prin care au fost anulate hotărârile Consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești, a Comisiei Electorale Centrale privind validarea rezultatelor alegerilor și a obligat reexaminarea contestației depusă de contracandidatul acestuia Sergiu Bulicanu, informează MOLDPRES.

În același timp, CSJ a menționat că instanța de judecată are competență de control jurisdicțional asupra legalității hotărârilor CEC și CECE, dar nu are competența de a declara alegerile nule, această atribuție fiind rezervată exclusiv autorității electorale.

„Astfel, potrivit art. 176 din Codul electoral, doar Comisia Electorală Centrală este învestită cu atribuția de a declara alegerile nule, iar autoritatea judecătorească nu poate substitui organul electoral central în exercitarea acestei prerogative”, a notat CSJ.

Totodată, Curtea a menționat că validarea alegerilor în condițiile existenței unui proces penal în desfășurare și a unor expertize care indicau semne de falsificare a semnăturilor din listele electorale pentru urna mobilă, fără o analiză completă și imparțială a impactului acestor nereguli asupra rezultatului votării, constituie o încălcare gravă a art. 176 Cod electoral și a principiilor fundamentale ale legalității și proporționalității.

Într-o asemenea situație, singura măsură adecvată și proporțională era suspendarea validării și declanșarea unei proceduri de reevaluare sau repetare a alegerilor, pentru a proteja interesul public, voința electoratului și integritatea democratică a procesului electoral.

„În contextul dat, Comisia Electorală Centrală nu doar că avea posibilitatea, ci era obligată să amâne validarea rezultatului și să dispună investigații suplimentare sau măsuri corespunzătoare în vederea clarificării situației de fapt, mai ales în condițiile existenței unor indicii concrete de falsificare a semnăturilor, sesizate de organele competente. Lipsa unei asemenea diligențe echivalează cu o neexecutare defectuoasă a atribuțiilor legale și poate constitui o încălcare gravă a principiilor fundamentale care guvernează procesul electoral”, a explicat CSJ.

Mai mult, înalta instanță a criticat reacția ezitantă și parțială a Comisiei Electorale Centrale

„Această atitudine pasivă sau formală echivalează cu abdicarea autorității administrative de la obligația sa esențială de garant al legalității procesului electoral, ceea ce subminează încrederea cetățenilor în eficiența mecanismelor statului de drept. Mai mult, menținerea unui rezultat electoral în condițiile în care există suspiciuni rezonabile de fraudă, documentate inclusiv prin rapoarte de expertiză și deschiderea unui proces penal, creează un precedent periculos: autoritățile electorale ar putea fi tentate să tolereze și în viitor abateri de la legalitate, invocând lipsa unor efecte directe sau iminente”, a mai notat CSJ.

Pe 4 iulie curent, magistrații Curții de Apel Nord, au declarat nule alegerile locale din 1 iunie 2025 (turul doi de scrutin) pentru funcția de primar în comuna Boldurești, raionul Nisporeni. 

Ulterior, CEC a stabilit organizarea pe 20 iulie a votării repetate pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, în baza acelorași date din listele electorale și cu includerea în buletinul de vot a candidaților care au participat în turul doi de scrutin. 

Pe 20 iulie curent va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, în baza acelorași date din listele electorale și cu includerea în buletinul de vot a candidaților care au participat în turul doi de scrutin. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC). 

Pe 27 iunie, Nicanor Ciochinăa fost desemnat primar interimar al localității Boldurești, raionul Nisporeni, prin votul majorității membrilor Consiliului Locale. 

Nicanor Ciochină a fost reales primar la Boldurești, în urma turului II din 1 iunie. Potrivit rezultatelor scrutinului, acesta a obținut mai multe voturi decât contracandidatul său independent, Sergiu Bulicanu.

Nicanor Ciochină este învinuit că, în seara de 19 februarie 2024, a accidentat mortal un băiat de 14 ani și a părăsit locul accidentului. Ulterior, ar fi încercat să șteargă urmele faptei sale și să se sustragă anchetei. El neagă acuzațiile.

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea accidentului soldat cu deces, Ciochină riscă până la șapte ani de închisoare, iar pentru că a părăsit locul faptei ar putea primi încă până la doi ani de puşcărie.