ro
Societate
09 Mai, 2025 / 17:36
/ 13 Aprilie, 2025

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

Doina Pozdirca
Reporter

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul bisericesc, care vestește apropierea Paștelui. Cunoscută și ca Duminica Stâlpărilor, sărbătoarea rememorează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, întâmpinat cu ramuri de finic și osanale de către locuitori. În tradiția românească, aceste ramuri sunt simbolizate de crenguțele de salcie, care se sfințesc la biserică și sunt apoi așezate cu evlavie lângă icoane, notează MOLDPRES.

„Acestă sărbătoare are menirea de a ne aminti despre faptul că Hristos vine în inima și în casa fiecăruia, acum depinde dacă noi deschidem ușa, și nu doar să deschidem ci și să permitem să rămână acolo pentru totdeauna. Crenguțele sfințite de salcie sunt împărțite credincioșilor, care înseamnă renașterea naturii sau biruința vieţii împotriva morţii. Acestea rămân un simbol al intrării slăvite a lui Iisus în Ierusalim. Se spune că e bine să pui salcie la icoană, pentru binele casei”, declarat pentru MOLDPRES,  Preotul Maxim Melinti.



 Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor

Sărbătoarea este însoțită și de numeroase tradiții și obiceiuri populare, păstrate în special în mediul rural, dar și în comunitățile care prețuiesc valorile spirituale și identitare.

„Tradiția spune că este bine să se pună salcia sfințită la icoană pentru binele casei, iar în unele sate, fetele își împodobesc părul cu salcie pentru a atrage norocul și iubirea. De asemenea, există obiceiul ca salcia sfințită să fie folosită la tămăduirea bolilor sau pentru a feri gospodăria de grindină și fulgere. În sudul țării se mai păstrează tradiția „Lăzărului”, în care copiii merg din curte în curte cântând și vestind apropierea Paștelui”, a menționat pentru MOLDPRES muzeografa Varvara Buzilă.



 

Tot astăzi sunt sărbătoriți și toți cei care poartă nume de flori – o tradiție care a prins rădăcini în cultura românească, transformând Floriile într-o dublă sărbătoare: religioasă și onomastică.

Floriile marchează, așadar, începutul Săptămânii Mari – timp de post, rugăciune și pregătire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Duminica Floriilor este una dintre cele 12 praznice împărătești ale anului bisericesc și are un profund caracter simbolic. Ea aduce bucurie în sufletele credincioșilor, dar și conștiința că urmează Săptămâna Patimilor – perioada de profundă reculegere care pregătește Învierea Domnului.

/ Acum 4 ore

Președinta Maia Sandu a participat la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial

/ Acum 5 ore

Comisara europeană, Marta Kos, va face un tur prin localitățile din Republica Moldova: „Vreau să aud ce așteaptă cetățenii din partea Europei”

/ Acum 5 ore

Mesajul Președintei Maia Sandu la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial

/ Acum 6 ore

Când va adera Republica Moldova la UE? Dorin Recean și Marta Kos au pariat la Chișinău

/ Acum 6 ore

DRRM la Ziua Europei: „Susținem activ prezența României într-o zi dedicată valorilor europene și comunității”

/ Acum 6 ore

Dorin Recean și Marta Kos au semnat la Chișinău Acordul privind Planul de Creștere: „Un document istoric, de investiții în viitorul R. Moldova”

/ Acum 6 ore

Circa 80 de elevi din întreaga țară participă la Olimpiada Republicană la Științe

/ Acum 6 ore

Ambasadorul României la Chişinău, Cristian-Leon Ţurcanu, mesaj de Ziua Europei: „R. Moldova este astăzi un partener respectat şi admirat ce merită să fie în marea familie europeană”

/ Acum 7 ore

GALERIE FOTO // Semnarea Acordului pentru Planul de creștere al Republicii Moldova și conferința de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos

/ Acum 7 ore

9 mai la Chişinău // Președinta Maia Sandu: „Moldova îşi comemorează eroii şi celebrează victoria păcii”

Vezi mai multe