
O expoziție ce promovează valorile patrimoniului natural a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
„Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv” este genericul unei expoziții în aer liber, lansată ieri la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Aceasta reprezintă o colecție de 24 de fotografii realizate pe parcursul celor patru anotimpuri surprinse în ariile protejate Parcul Național „Orhei” (inclusiv Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”), Parcul Național „Nistrul de Jos” și Rezervația Naturală „Codrii”, transmite MOLDPRES.
Activitatea are drept scop promovarea valorii patrimoniului natural și sensibilizarea publicului larg asupra importanței conservării biodiversității, facilitând astfel implicarea comunităților locale în protejarea și gestionarea durabilă a ariilor protejate.
Inaugurată de Ziua internațională a diversității biologice, expoziția va fi expusă în aer liber, cu acces gratuit, între 22 mai și 22 iunie, interval simbolic pentru ecologie și conservarea naturii, marcând evenimente importante precum Ziua europeană a parcurilor naționale (24 mai), Ziua Nistrului (25 mai), Ziua Mediului (5 iunie), și Ziua fotografierii naturii (15 iunie).
„Ne mândrim cu peste un deceniu de colaborare solidă între Agenția Austriacă pentru Dezvoltare /ADA/ și asociațiile obștești EcoContact și Biotica. Din 2012, avem un parteneriat solid pentru a promova managementul durabil al resurselor de apă, conservarea biodiversității și reziliența climatică – unul dintre cele mai importante rezultate fiind crearea Parcului Național „Nistrul de Jos” în anul 2022. La ADA, credem în motto-ul: „Împreună e mai bine”. Pentru că schimbarea reală are loc atunci când lucrăm mână în mână – dincolo de sectoare, granițe și comunități – în beneficiul oamenilor și al planetei”, a declarat la eveniment șefa Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Sandra Horina.
Franciska Kirkegaard Flugt, ofițer de program pentru tranziție verde și mediu în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a apreciat inițiativa organizării expoziției, subliniind relevanța acesteia în contextul suitei de sărbători dedicate protecției mediului. Oficialul european a evidențiat, totodată, ambiția comună a autorităților de mediu și a societății civile de a continua eforturile pentru conservarea biodiversității și protejarea durabilă a patrimoniului natural.
La rândul său, Aliona Rusnac, secretar de stat la Ministerul Medului, a estimat că ariile protejate sunt o adevărată capodoperă naturală a Republicii Moldova. „Acestea reflectă ambiția noastră de a atinge standardele europene în materie de protecție a mediului. Aceste peisaje naturale nu sunt doar refugii pentru biodiversitate, ci și repere de identitate națională, educație ecologică și dezvoltare durabilă”, a spus Rusnac.
„Această frumoasă expoziție are rolul de a promova conservarea biodiversității și sensibilizarea opiniei publice privind protejarea naturii și a mediului înconjurător. Cultura vizuală este un instrument puternic de educație și conștientizare, iar arta fotografică ne oferă o punte de legătură între patrimoniul natural și cel cultural”, a menţionat Vladimir Vornic, secretar de stat la Ministerul Culturii.
Evenimentul a fost organizat de AO EcoContact și Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare. Potrivit organizatorilor, este relevantă importanța consolidării rezilienței ecosistemelor și a protejării habitatelor naturale, care susțin specii valoroase și oferă un mediu sănătos pentru comunitățile locale.
Ofițerii CNA au descins la Hâncești într-un dosar de trafic de influență
Incendiul de la Durlești // Vicepremierul Vladimir Bolea: Autoritățile intervin pentru a opri distrugerea blocului de locuințe
Atenție! Trafic transfrontalier restricționat la PTF „Leova–Bumbăta” din cauza precipitațiilor
FOTO // Speakerul Igor Grosu a vizitat trei localități din raionul Ialoveni care și-au sărbătorit hramul: „Pas cu pas, sat cu sat, Moldova reușește”
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
FOTO // Șefa statului Maia Sandu a vizitat două localități din centrul Moldovei care și-au sărbătorit hramul
Republica Moldova va avea o nouă lege în domeniul educației fizice și sportului aliniată la standarde europene
CNAM a transferat peste 19 milioane de lei pentru consumabile medicale costisitoare utilizate în aprilie. Cei mai mulți bani i-a primit Institutul de Neurologie și Neurochirurgie pentru intervenții în caz de AVC
În Republica Moldova, peste 10.000 de pacienți cu cancer de piele se află sub supraveghere medicală
Premierul Dorin Recean: „Statul preia controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a țării”
În luna iunie, la Bruxelles încep discuțiile pe Clusterul 4 – „Agenda ecologică și conectivitate durabilă” din negocierile Moldovei cu UE
Mihai Popșoi la Forumul de Securitate de la București: „Într-un context regional tot mai complex, coordonarea strânsă este esențială pentru stabilitatea regiunii”
Igor Grosu, la Forumul de Securitate de la București: „Când suntem uniți, suntem puternici”
GALERIE FOTO // Marșul Cămășii Ucrainene „Vyshyvanka”
Dmitri Lecarțev, reales în funcția de președinte al Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova
Tradiții și inovații moldovenești, prezentate la Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Republica Moldova Prezintă”
Chișinăul va găzdui, în premieră, turneul internațional de tenis ATP Challenger „Moldova Open”
Donald Trump anunță că ar putea impune tarife vamale de 50% de la 1 iunie pentru Uniunea Europeană
Șeful Guvernului, Dorin Recean, la Conferința internațională dedicată celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale: „Viitorul nostru european începe cu statul de drept”
Deputat din Găgăuzia prins de ANI cu avere nejustificată de peste 660.000 de lei
Ministrul de Externe al Bulgariei, Georg Georgiev, vine la Chișinău
Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce a încercat să treacă ilegal peste frontieră trei turci
Acțiune comună a polițiștilor moldoveni și români la frontiera Leușeni-Albița
Doar jumătate din conducătorii de instanțe judecătorești continuă procesul de evaluare externă
Peste 500 de milioane de lei au fost investiți în ultimii ani în modernizarea universităților din Republica Moldova