
Donald Trump anunță că ar putea impune tarife vamale de 50% de la 1 iunie pentru Uniunea Europeană
Președintele american Donald Trump a sugerat vineri impunerea de către SUA a unor taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile comerciale între Washington și Bruxelles sunt în impas, relatează Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Uniunea Europeană, care a fost formată cu scopul principal de a profita de pe urma Statelor Unite în comerț, este foarte dificil să se negocieze cu ea', a scris Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.
'Discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri. În aceste condiții, recomand impunerea unor taxe vamale de 50% împotriva UE, începând cu 1 iunie', a completat președintele american.
El a enunțat o lungă listă de nemulțumiri legate de politica comercială și de taxare a UE, menționând 'puternicele lor bariere comerciale, taxele pe valoare adăugată, penalitățile corporative ridicole, barierele comerciale netarifare, manipulările monetare, procesele incorecte și nejustificate împotriva companiilor americane și altele'. Potrivit lui Trump, efectele acestora conduc la deficitul comercial anual de circa 250 de miliarde de dolari înregistrat de SUA în schimburile cu țările UE.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze imediat acest mesaj al președintelui SUA, afirmând că așteaptă mai întâi terminarea unei convorbiri telefonice pe care comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, o va avea cu reprezentantul pentru comerț al SUA, Jamieson Greer.
Statele Unite au impus în luna martie, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, indiferent de țara de origine. Față de aceste taxe, statele UE au aprobat pe 9 aprilie un set de taxe de retorsiune între 10% și 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre.
În a doua etapă, președintele american Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepția celor deja taxate cu 25% și a unor excepții ce privesc produsele energetice, semiconductorii etc.), la care pentru zeci de țări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcție de taxarea de către acestea a importurilor din SUA și de excedentul lor comercial în relațiile cu SUA. Pentru produsele importate din țările UE, taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%.
Dar Trump a declarat pe 9 aprilie că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, așadar cele care depășesc nivelul de bază de 10%, cu excepția celor aplicate Chinei, după ce numeroase țări au solicitat negocieri cu Washingtonul.
În urma acestui anunț, pentru a da o șansă negocierilor comerciale cu SUA, Comisia Europeană a decis imediat la rândul ei să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite tot pe 9 aprilie de statele UE ca represalii față de taxele vamale de 25% impuse în martie de SUA pentru importurile de oțel, aluminiu, vehicule și componente ale industriei auto, deși aceste taxe aplicate de SUA au rămas în vigoare, cele suspendate de Trump fiind doar celelalte care depășesc nivelul de bază de 10%, adică în cazul UE taxele vamale suplimentate până la 20%.
Iranul și Israelul au lansat noi atacuri reciproce
Iranul lansează un nou val de rachete spre Israel, pe fondul loviturilor asupra Teheranului
Zece morți și 200 de răniți în Israel în urma atacurilor Iranului cu rachete
Israelul lovește noi infrastructuri energetice în Teheran
Atacuri cu rachete și lovituri aeriene între Israel și Iran. Macron îi cere președintelui iranian să revină la masa negocierilor privind dosarul nuclear
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a avut o discuție cu Donald Trump despre situația din Orientul Mijlociu
Volodimir Zelenski anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al patrulea într-o săptămână
Iranul afirmă că nu au sens discuțiile cu SUA în acest stadiu; Israelul anunță noi atacuri
Financial Times: Israelul loveşte masiv Iranul, dar distrugerea completă a programului nuclear iranian rămâne incertă
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”