
FOTO // Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău a organizat un eveniment de comemorare a eroilor căzuți în lupta pentru independența țării
Azerbaidjanul a marcat 35 de ani de la mișcarea de eliberare națională reprimată violent de armata sovietică. În fiecare an, pe 20 ianuarie de Ziua Durerii Naționale, poporul azer aduce un omagiu eroilor căzuți în lupta pentru independența țării. Cu acest prilej, la Ambasada Republicii Azerbaidjan la Chișinău a avut loc un eveniment comemorativ. „Această zi simbolizează lupta poporului azer pentru independență”, a declarat Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, informează MOLDPRES.
Evenimentul de comemorare a eroilor a reunit ambasadori acreditați la Chișinău, reprezentanți ai diasporei azere din Republica Moldova, deputați ai Parlamentului. Ambasadorul Ulvi Vagif oglu Bakhshaliyev, a menționat în discursul său că ziua de 20 ianuarie 1990 a lăsat o amprentă adâncă în istoria poporului azer.
„Tragedia din 20 ianuarie a avut un rol crucial în formarea identității naționale azere și a devenit un punct de cotitură în restabilirea independenței statului. După această tragedie, mișcarea de eliberare națională a devenit o realitate politică deplină, a căpătat un caracter ireversibil, iar oamenii din Azerbaidjan și-au văzut viitorul doar într-un Azerbaidjan independent.
Ne onorăm cu mândrie martirii noștri care și-au dat viața pentru noi, pentru integritatea teritorială a țării noastre. Și în această zi le dorim sănătate eroilor care au rămas în viață”, a declarat ambasadorul.
Această zi cu o conotație tragică este considerată de poporul azer drept un simbol al unității și eroismului.
„Această tragedie a unit și a ridicat poporul azer. Poporul nostru nu s-a speriat. A ieșit în stradă, în piață și-a arătat puterea și a obținut independența pentru țara sa. Iată de ce 20 ianuarie nu este doar o zi a Durerii Naționale dar și un simbol al unității și eroismului poporului azer”, a declarat președintele asociației azerilor din Republica Moldova, Eclin Bayramov.
„Ne-am reunit aici pentru a ne aminti și de a cinsti memoria victimelor evenimentelor tragice denumite „ianuarie negru” sau „ianuarie sângeros”, dar și să ne exprimă solidaritatea cu poporul azer care a trăit una din cele mai grele pagini din istoria sa. Moldovenii înțeleg bine durerea și aspirațiile poporului azer pentru că și istoria noastră are pagini despre lupta pentru independență și autodeterminare”, a declarat Vitalie Jacota, deputat al parlamentului Republicii Moldova.
Memoria eroilor azeri căzuți în lupta pentru eliberare națională a fost cinstită printr-un concert de muzică clasică și o expoziție de fotografii despre acele timpuri.
Pe 20 ianuarie 1990, la Baku 26.000 de militari sovietici au intervenit în forţă împotriva demonstranţilor, omorînd peste 150 de persoane şi rănind peste 744. Kremlinul a decretat atunci în Azerbaidjan starea de urgenţă, care a durat mai mult de un an. În octombrie 1991, azerii şi-au proclamat independenţa. Reprimarea violentă din 1990 a rămas în memoria poporului azer ca „ianuarie negru”.
Încă 31 de comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru vor deveni mai rezistente la schimbările climatice, cu sprijinul Suediei, Norvegiei și PNUD
Procurorii Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei, propuși CSP pentru promovarea evaluării externe
Caz tragic în capitală. Un tânăr și-ar fi omorât mama, după care s-a aruncat peste geam
Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități în urma ploilor înregistrate în dimineața zilei de astăzi
Risc de inundații locale. Intră în vigoare Codul Galben
Circa 13 700 de autovehicule din regiunea transnistreană posedă plăci de înmatriculare de model neutru și semnul distinctiv „MD”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova