
MECC: Din 1240 de școli din ţară 19 sunt în carantină
Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Din cele 1240 de școli din Republica Moldova, 19 instituții sunt în carantină și continuă procesul de studii de la distanță, la fel ca şi 301 clase, în care a fost confirmat cel puțin un caz pozitiv de COVID-19. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, în cadrul unui briefing despre evoluția situației epidemiologice și menținerea comportamentelor responsabile în instituțiile educaționale, transmite MOLDPRES.
„În cele șase săptămâni de la începerea anului școlar, 284 de elevi au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus, iar 7186 sunt pe moment în izolare la domiciliu. De asemenea, 373 de cadre didactice s-au infectat cu COVID-19, iar 373 se află în autoizolare”, a informat oficialul.
Referindu-se la instituțiile preșcolare, Igor Şarov a spus că din 1398 de grădinițe funcționează 1096. „Între timp au intrat în carantină șase instituții de educație timpurie și 18 grupe. Totodată, cu noul coronavirus au fost confirmați patru copii și 67 de cadre didactice”, a precizat ministrul.
Potrivit lui Şarov, din cele 91 de instituții profesional-tehnice din ţară, două au intrat în carantină din cauza depistării a 52 de elevi şi 20 de pedagogi cu infecția COVID-19. „În acelaşi timp, 17 universități din Moldova aplică sistemul mixt de studii, iar șapte - doar pe cel online. Până în prezent, 96 de studenți şi 50 de profesori s-au infectat cu virusul de tip nou. La ora actuală, 127 de studenți și 21 de cadre didactice se află în autoizolare”, a specificat ministrul Educaţiei.În context, şeful MECC a insistat asupra respectării tuturor normelor sanitar-epidemiologice în instituțiile de învățământ cum ar fi aerisirea periodică a spațiilor de studii, purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, igiena personală, în special a mâinilor, dezinfectarea ş.a. „Este necesar dacă ne dorim să păstrăm școlile deschise”, a afirmat Igor Şarov.
Potrivit sursei citate, ministerul monitorizează dinamica pandemică în școli, depune eforturi pentru pregătirea acestora de orice scenariu, asigură cu tehnică de calcul. „Obiectivul nostru de bază este să ținem școlile deschise cât timp este posibil, să introducem măsuri restrictive acolo unde altă soluție nu există, să asigurăm procesul de studii cu toate cele necesare, astfel încât să avem o școală şi educație de calitate”, a relevat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov.
În anul de studii 2020-2021, instituțiile de învățământ din Republica Moldova activează după șapte modele, propuse de ministerul de resort în contextul pandemiei COVID-19. Cele mai multe școli (964) au ales modelul nr.1, care prevede prezența fizică 100% la școală, iar 193 de instituții au optat pentru sistemul hibrid de învățământ.
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Peste 100 de elevi au participat la Ziua ușilor deschise organizată de Academia „Ștefan cel Mare”
Patru studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” vor primi burse de excelență ale Guvernului
Accesul la asistența juridică garantată de stat va fi facilitat
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”
Președinta Maia Sandu și președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, au discutat despre parcursul european al țării noastre: „Moldova poate conta pe Cehia, așa cum Cehia a putut conta pe prietenii săi acum 20 de ani”
Cahulenii vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite printr-un grant suplimentar de 8 mln de euro din partea Germaniei
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
ANSA anunţă un alt focar de pestă porcină. Bilanţul de la începutul anului a ajuns la 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate
Un soldat în termen al Armatei Naționale a decedat subit în cazarmă
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Președintele Cehiei, Petr Pavel
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii nedeclarate