ro
Societate
23 Aprilie, 2025 / 14:21
/ 24 Martie, 2025

Ministerul Mediului clarifică situația excepțională din Roșcani, Anenii Noi

Ministerul Mediului a venit astăzi cu explicaţii referitor la situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, transmite MOLDPRES.

„Înțelegem îngrijorările locuitorilor din satele Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani, raionul Anenii Noi, și vă asigurăm că toate instituțiile responsabile sunt implicate plenar pentru ca procesul să fie sigur atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Terenul selectat pentru înhumarea porcilor este groapa de gunoi locală. Stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane. Mai mult decât atât, perimetrul gropii pentru inhumare nu se află în zona de protecție a râului Bâc”, explică Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri.

Reprezentanții de la Administrația Națională „Apele Moldovei” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au mers, inclusiv ieri, la fața locului pentru investigații. Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție.

„Instituțiile responsabile vor continua să monitorizeze regiunea pentru a asigura siguranța oamenilor din vecinătate, precum și a mediului”, rezumă principala autoritate de mediu din ţară.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat luni, 17 martie, depistarea focarului de pestă porcină la Roșcani. Ulterior, un alt focar a fost confirmat la o fermă comercială de porcine din localitatea Cimișeni.

Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani și Telița, raionul Anenii Noi; două focare în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga; un focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar la o fermă de porci din raionul Criuleni.

În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare de pestă porcină africană, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.

Anenii Noi