ro
Societate
28 Iulie, 2025 / 01:39
/ Acum 10 ore

Mitropolia Basarabiei: Proclamarea locală a canonizării Sfinților Iraclie și Alexandru din Basarabia va avea loc pe 3 august la Chișinău

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Mărturisitor Iraclie și a Sfântului Preot Mucenic Alexandru din Basarabia va avea loc în data de 3 august, la Chișinău, a anunțat Mitropolia Basarabiei, transmite basilica.ro.

Evenimentul solemn se va desfășura la finalul Sfintei Liturghii arhierești oficiate la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din capitală. Proclamarea va cuprinde prezentarea oficială a celor doi sfinți: numele și viața lor, data prăznuirii, troparele și icoanele.

„Îi invităm pe toți doritorii de a-i cinsti pe cei doi sfinți să participe la acest moment solemn de recunoștință și mulțumire adusă lui Dumnezeu Cel ‘minunat întru sfinții Săi’ (Ps. 67, 36)”, a transmis eparhia.

Sfântul Iraclie și Sfântul Alexandru din Basarabia au fost canonizați în anul 2024 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar proclamarea canonizării lor a avut loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală din București, în cadrul celebrării Centenarului Patriarhiei Române.

Mărturisitori ai credinței și ai neamului

Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie (Flocea) s-a născut la 11 mai 1893 în localitatea Pojorâta, pe atunci în Bucovina Austro-Ungară (astăzi, județul Suceava). A trecut la cele veșnice pe 16 august 1964, la Chițcani, în actuala Republică Moldova.

În timpul ocupației sovietice, Iraclie a fost o figură providențială pentru Biserica și românii din Basarabia. În calitate de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului, a refuzat colaborarea cu regimul ateu al URSS, motiv pentru care a fost arestat în 1945 și deportat timp de opt ani în lagărele sovietice.

Sfântul Alexandru (Baltaga), preot și deputat, a fost un fervent susținător al unității naționale. La 27 martie 1918, a fost singurul cleric din Sfatul Țării care a votat Unirea Basarabiei cu România. Curajul și implicarea sa în viața politică și spirituală i-au adus recunoaștere ca martir și mărturisitor al credinței și al idealului național.

Proclamarea locală a canonizării reprezintă o reafirmare a valorilor spirituale și identitare ale românilor din Basarabia și o cinstire solemnă adusă celor care au păstrat neclintită lumina credinței în vremuri de prigoană.