
Numărul persoanelor amendate pentru fumatul în locuri interzise, în creștere. Sancțiunile aplicate de polițiști
Numărul persoanelor amendate pentru fumatul în locuri interzise este în creștere. De la începutul acestui an, circa 490 de cetățeni au fost amendați de polițiștii Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), față de 230 de persoane sancționate în aceeași perioadă a anului trecut, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, ofițerul de presă al INSP, Ana Chiselița, a subliniat că amenzile aplicate pentru fumatul în locuri interzise ajung până la 2 100 de lei.
„Este vorba de fumatul în mijloacele de transport public, în mijloacele de transport private în care se află minori, sub acoperișul staţiilor de transport public, în parcurile de distracții şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen. Aceste acțiuni se sancţionează cu amendă de la 1 500 de lei până la 2 100 lei, aplicată persoanelor fizice”, a spus Ana Chiselița.
Ofițerul de presă a afirmat că, pe parcursul anului trecut, 782 de persoane au fost amendate pentru fumatul în locuri interzise.
„Îndemnăm cetățenii să respecte cu strictețe măsurile stabilite în legislație și să se informeze despre prevederile care stabilesc locurile permise pentru fumat, pentru a nu afecta sănătatea celor din jur”, a remarcat Ana Chiselița.
La mijlocul lunii martie curent, Parlamentul a votat, în prima lectură, un set de măsuri pentru prevenirea și combaterea fumatului. Proiectul conține prevederi referitoare la extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul, cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor de tutun și celor conexe, precum și majorarea amenzilor. Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse de tutun și cele conexe – țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea.
Astfel, vor fi înăsprite amenzile pentru fumatul în locuri interzise. Acestea vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca sancțiuni de până la 20 mii de lei.
O altă prevedere se referă la extinderea listei cu locurile în care va fi interzis fumatul. Fumatul va fi interzis în spațiile publice deschise ale sediilor, inclusiv pe teritoriile autorităților publice ale statului, ale instituțiilor medico-sanitare, de învățământ, instituțiilor sociale, culturale, sportive.
La fel, se mai interzice fumatul în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la fereastră, pe terenurile de sport, pe terenurile de joacă pentru copii, în parcuri, pe plaje, în locurile sau instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și în stațiile de transport public. Este interzis fumatul și în scara blocurilor, cabina ascensorului, alte locuri de uz comun.
Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârstă adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.
Două treimi din locuitorii din Bălți vor putea regla consumul de energie termică la nivel de apartament
Returnarea cetățenilor moldoveni care încalcă regimul de ședere în străinătate. Daniel Vodă vine cu precizări
Absolvenții de la Pedagogie pot participa la concursul funcțiilor vacante în școli și grădinițe. MEC anunță facilități pentru candidați
Meteorologii prognozează ploi și temperaturi în scădere pentru ziua de joi
Copaci doborâți în capitală în urma vântului puternic
Școlile și grădinițele își vor putea gestiona independent bugetele
Numărul apelurilor la Serviciul 112 a crescut semnificativ în contextul caniculei
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Poliția îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2025” din Georgia
Beneficiile integrării europene discutate de autorități și cetățeni din Cahul
Igor Grosu: Veteranii noștri știu cel mai bine care este cel mai mare pericol pentru independența și libertatea Republicii Moldova
DOC // Cadrul legislativ cu privire la medicamente a fost aliniat la standardele UE. Modificările adoptate de Parlament, publicate în Monitorul Oficial
Tbilisi a respins condițiile Bruxelles-ului pentru ca UE să menține scutirea de vize pentru cetățenii georgieni
Ploi și instabilitate atmosferică în toată țara: prognoza meteo pentru 17–18 iulie
Premieră în medicina națională. Prima gastrectomie laparoscopică cu reconstrucție „double tract”, efectuată unei femei din Fălești
100 de contribuabili au primit certificate de credibilitate și vor fi scutiți de controale pe o perioadă de doi ani
Congresul Diasporei, organizat pe 15 august la Chișinău. Daniel Vodă: „Împreună putem construi o Moldovă cu adevărat europeană”
Ministra de Externe a României, Oana Țoiu, despre interdicția impusă lui Ion Ceban: „Există documentate legături complicate cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse”
CNN: Rusia pregătește o ofensivă majoră în Ucraina
GALERIE FOTO // Veteranii războiului de la Nistru au adoptat o declarație în sprijinul securității naționale și integrării europene
CEC a anunțat condițiile de participare în calitate de candidat la funcția de deputat