
Ofițerii CNA au descins la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură
Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Centrul Național Anticorupție /CNA/ și procurorii anticorupție desfășoară acțiuni de urmărire penală care vizează o schemă de corupție din care fac parte funcționari de rang înalt ai Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNFM) și mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniul agricol, comunică MOLDPRES.
Potrivit datelor CNA, s-a stabilit că în perioada 2019 – până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților a AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei, ar fi achitat subvenții din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural şi din proiecte de asistență financiară externă (peste 100 de milioane de lei), inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanți care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.
În urma documentării, s-a descoperit că mai multe companii beneficiare de subvenții sunt conduse de rude şi interpuși, care se află în conflict de interese cu funcționarii publici responsabili de autorizarea plăților. De asemenea, s-a constatat că mai multe companii au beneficiat de subvenții contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 la sută din valoarea subvențiilor obținute.
Reieșind din probele administrate la faza de urmărire penală, ofițerii CNA şi procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la birourile şi domiciliile angajaților din cadrul AIPA, dar şi la oficiile întreprinderilor și gospodăriilor țărănești care au beneficiat de subvenții şi care au fost favorizați de către angajații din cadrul AIPA.
Astfel, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la birourile şi domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, șefului Direcției autorizare plăți şi șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenții, au fost supuse perchezițiilor. Este vorba de întreprinderi şi gospodării țărănești cu sediile la Chişinău, Râșcani, Dondușeni, Anenii-Noi, Strășeni, Comrat, Florești, Nisporeni, Telenești şi Orhei.
Ofițerii CNA şi procurorii au ridicat de la suspecți suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă, dosare de subvenționare, precum şi mijloace bănești.
foto: CNA
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Două incendii au fost lichidate de pompieri în această dimineață în capitală
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”