
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Omul de afaceri Veaceslav Platon, căutat în Republica Moldova pentru o presupusă conspiraţie în vederea spălării a 22 de miliarde de dolari, a pierdut vineri o încercare de a fi eliberat pe cauţiune în Marea Britanie înainte de lupta sa împotriva extrădării, relatează Reuters, comunică MOLDPRES cu referire la News.ro.
Veaceslav Platon, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat la Londra săptămâna trecută în urma unei cereri de extrădare formulate de Republica Moldova, care îl acuză de organizarea unei conspiraţii pentru a transfera sume uriaşe de bani din Rusia între 2010 şi 2014.
El a apărut vineri în boxa acuzaţilor la Curtea de Magistraţi Westminster şi a solicitat eliberarea pe cauţiune în aşteptarea unei audieri complete a cererii de extrădare a Moldovei.
Avocatul său, Peter Caldwell, a declarat că Platon, pe care l-a descris ca fiind „efectiv un disident”, a solicitat azil în Marea Britanie ca urmare a tratamentului de care a avut parte când era în custodie în Moldova, după ce a fost reţinut în ţară în 2016.
Platon a fost încarcerat în Moldova în 2017 pentru spălare de bani, iar Caldwell a făcut referire la un raport din 2018 al Departamentului de Stat al SUA care menţiona că Platon a participat la o întâlnire vizibil vânăt. „El are o temere bine întemeiată de persecuţie”, a subliniat avocatul.
Caldwell a mai spus că Platon, care a deţinut anterior cetăţenia ucraineană, „a oferit un sprijin imens în calitate de bancher Ucrainei” în răspunsul său la sancţiunile generate de invazia Rusiei în februarie 2022.
El a susţinut că „nu a fost o coincidenţă” faptul că cererea de extrădare a Moldovei a fost emisă în aprilie 2022, adăugând că Platon a fost condamnat separat în absenţă în Rusia în 2023.
Canada a impus, de asemenea, sancţiuni împotriva lui Platon.
Catherine Brown, un avocat care reprezintă autorităţile moldovene, a declarat că Platon nu ar trebui să fie eliberat pe cauţiune, având în vedere riscul ca acesta să fugă din Marea Britanie şi gravitatea acuzaţiilor. „Între 2010 şi 2014, el a fost organizatorul şi liderul unei organizaţii criminale care a conspirat pentru a efectua transferuri ilegale de fonduri în valoare estimată de 22 de miliarde de dolari”, a arătat ea. Brown a mai spus că Platon are „mijloacele financiare şi legăturile criminale pentru a se sustrage” justiţiei, adăugând că se presupune că are „cunoştinţe personale şi influenţă asupra judecătorilor din Moldova”.
Judecătoarea Joanna Matson a refuzat să îi acorde lui Platon cauţiunea, motivând că afirmaţia lui Platon potrivit căreia cazul împotriva sa a fost motivat politic nu este o chestiune asupra căreia să se poată pronunţa la audierea de vineri.
Platon le-a transmis sărutări susţinătorilor săi din sală înainte de a fi scos din boxa acuzaţilor şi dus înapoi în celulă.
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”
LIVE // Lansarea lucrărilor de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut
Elevii şi studenții, care își fac studiile în străinătate, sunt îndemnați să-și confirme statutul pentru a fi asigurați medical de Guvern
Sâmbătă, vremea va fi instabilă, cu averse și descărcări electrice
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”