
Pe 2 februarie este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede
Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată astăzi, ca urmare a adoptării la 2 februarie 1971 a Convenţiei Ramsar. În prezent, în lume sunt înregistrate 2 186 de zone umede cu habitat protejat la nivel internaţional, dintre care trei se află în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.
Ţara noastră a ratificat Convenţia în anul 2000 şi gestionează trei zone Ramsar, cu o suprafaţă totală de circa 95 de mii de hectare. Este vorba de zonele “Lacurile Prutului de Jos”, “Nistrul Inferior” şi “Unguri-Holoşniţa”. Acestea sunt protejate de stat, fiind în evidenţa specialiştilor biologi. Totodată, zonele au fost incluse în diverse proiecte internaţionale de conservare şi protejare a biodiversităţii.
În anul 2017, Guvernul de la Chişinău a aprobat decizia privind fondarea primei Rezervaţii a biosferei, creată în una din cele mai mari zone Ramsar din Europa, “Lacurile Prutului de Jos”. Crearea Rezervaţiei se înscrie în proiectul transfrontalier trilateral România-Ucraina-R. Moldova “Consolidarea reţelei de arii naturale pentru protejarea biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Deltei Dunării şi Prutului Inferior – Pan Nature”. Partenerul proiectului din partea ţării noastre este Agenţia “Moldsilva”.
Surse de la Agenţia „Moldsilva” au informat că "crearea primei Rezervaţii a biosferei în lunca Prutului Inferior a fost susţinută de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat". “Implementarea proiectului urmăreşte reducerea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona respectivă. Totodată, ne-am propus să introducem o abordare integrată a managementului resurselor naturale în zona transfrontalieră a Deltei Dunării şi cea a Prutului de Jos, consolidând implicarea comunitară în regiune”, au afirmat sursele citate la solicitarea MOLDPRES.
În prezent, „Moldsilva” depune toate eforturile pentru a identifica surse de finanţare şi asistenţă din partea donatorilor străini, în scopul de a asigura continuitatea şi durabilitatea acestui proiect.
Conform specialiştilor, zonele Ramsar de pe teritoriul Republicii Moldova au o importanţă internaţională pentru procesul de migraţie a păsărilor. În perioadele respective, numai prin Prutul de Jos trec peste 20 de mii de păsări de apă, multe aparţinând familiilor rare. În total, habitatul zonelor Ramsar din R. Moldova este constituit din peste 300 de specii de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni.
Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost instituită la 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar. Comitetul executiv al Convenţiei Ramsar se reuneşte în fiecare an şi stabileşte planuri de acţiuni menite să menţină caracterul ecologic al acestor zone.
Foto: Moldsilva
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Un bărbat va fi judecat după ce acum 29 de a ucis în bătaie o minoră
Un agent de pază, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea unui bărbat
Noi reguli pentru folosirea apei subterane și gestionarea deșeurilor, adoptate de Parlament
Un nou program de granturi, finanțat de UE, va sprijini crearea creșelor pentru copiii din familii vulnerabile
Admiterea în învățământul liceal începe pe 14 iulie. Peste 5300 de locuri disponibile în capitală
Satul European // 19,5 milioane de lei investiți în dezvoltarea infrastructurii educaționale din raionul Fălești
Ministerul Mediului se alătură campaniei naționale „Iulie Fără Plastic 2025”
O companie de curățenie din Cahul își extinde activitatea cu sprijinul Uniunii Europene
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova