
Peste 10 la sută din medicamentele utilizate de cetățenii R. Moldova sunt antibiotice
Chișinău, 18 nov. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente. Datele au fost făcute publice astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu în contextul lansării Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, comunică MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă, șeful de la sănătate a menționat că utilizarea irațională a antibioticelor poate crea bariere în tratamentul altor boli, cauzând complicații și chiar decese, în special pe fonul unui sistem imunitar deficitar. „Este o problemă majoră, care trebuie conștientizată de fiecare dintre noi, întreaga societate și autorități cu atribuții în domeniu. Este extrem de necesar să ne unim eforturile în jurul obiectivului comun de a reduce utilizarea excesivă a antibioticelor la oameni, animale sau plante”, a opinat Dumbrăveanu.
Și reprezentantul OMS în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a menționat în cadrul aceluiași eveniment că, în timpul pandemiei, fiecare cetățean are un rol important în gestionarea situației, însă nimeni nu trebuie să uite de rezistența antimicrobiană, o amenințare reală în adresa sănătății publice. „Utilizarea corectă și responsabilă a preparatelor antimicrobiene va permite ca omenirea să beneficieze cât mai mult timp de eficiența acestora, astfel să existe capacitatea de a preveni și trata infecțiile acum și pentru generațiile viitoare”, a spus Pokanevych.
Anul curent, Republica Moldova va marca cea de-a șasea Săptămână mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice. În acest context, vor fi organizate la nivel național activități intersectoriale de comunicare, informare și sensibilizare, în comun cu instituțiile statului, autoritățile publice locale, ONG-uri, ce vor include conferințele on-line, webinare, discuții publice și individuale, emisiuni radio și de televiziune.
Specialiștii avertizează că utilizarea abuzivă a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la accelerarea răspândirii rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care boala ar fi cauzată de bacterii. În același timp, în lipsa antibioticelor, nu ar fi posibilă realizarea unor intervenții vitale, precum transplanturile de organe, chimioterapia la pacienții cu cancer, terapia intensivă în unele cazuri severe, precum și tratamentul bolilor bacteriene, ceea ce impune utilizarea rațională a acestor preparate, pentru a preveni fenomenul rezistenței la antimicrobiene.
Datele statistice arată că, anual, 700.000 de persoane decedează la nivel global din cauza infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA, luate împreună.
foto: MSMPS
Cetățenii sunt atenționați despre înregistrarea cazurilor de înșelăciune privind programările pentru viză sau angajarea în Germania
Drumarii susțin educația conducătorilor auto și integritatea în gestionarea infrastructurii rutiere
Nouă persoane au fost rănite într-un grav accident rutier la Drochia. Trei ambulanțe au intervenit
Republica Moldova consolidează domeniul siguranței alimentare prin parteneriatul strategic cu Germania
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial