
Peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială sunt înregistrate anual în Republica Moldova
Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, fiind, totodată, responsabilă de peste 10,8 milioane de decese anual. În Republica Moldova sunt înregistrate anual peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării pe 17 mai a Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, transmite MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, de-a lungul anilor, în Republica Moldova nivelul morbidității prin hipertensiune arterială rămâne înalt, cu tendință de continuă creștere. Conform unui studiu realizat în 2021, în Republica Moldova, 34,8% de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani li s-au determinat tensiunea arterială crescută.
Medicii vin cu un îndemn în contextul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale: „Măsurați tensiunea arterială cu acuratețe. Controlați-o. Trăiți mai mult!”. Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare a ANSP, Olesea Croitor, a declarat că pentru al treilea an consecutiv tema se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al hipertensiunii, a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale și promovarea unui mod de viață sănătos pentru a reduce riscurile.
Potrivit specialiștilor, se estimează că circa 50% din totalul cazurilor de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă, inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume. Alți factori de risc sunt inactivitatea fizică, obezitatea cauzată de excesul caloric alimentar și consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea deseori decurge fără simptome. Acestea apar, de obicei, atunci când hipertensiunea atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcat, devenind o urgență medicală și includ: dureri de cap, vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, greață, amețeli, hemoragii nazale, palpitații.
Medicii prezintă și câteva strategii importante, recomandate pentru a preveni hipertensiunea arterială și a reduce consecințele acesteia. Printre acestea se numără promovarea unui mod de viață sănătos, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația echilibrată, limitarea consumului de alcool, renunțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauza majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi.
Igor Grosu, la Festivalul „La Vatra Învârtitelor”: „Atât timp cât în satele noastre sunt oameni care știu să-și păstreze tradițiile, țara va merge înainte”
Atenție, călători! Activitatea punctului de trecere a frontierei „Leova–Bumbăta” va fi temporar suspendată
MAE: Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv nu are informații privind cetățeni moldoveni răniți în urma atacurilor din Israel
DOC // Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj pe drumurile publice va fi restricționată în zilele caniculare
Maia Sandu, vizită la soția lui Eugen Doga: Președinta donează 10 mii de euro pentru păstrarea creațiilor maestrului și anunță sprijin pentru ca Aeroportul să poarte numele compozitorului
VIDEO // „Vă mulțumim pentru fiecare viață salvată”. Mesajul transmis de Maia Sandu cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical
VIDEO // Premierul Dorin Recean, de Ziua Lucrătorului Medical: „Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți”
VIDEO // Ziua Lucrătorului Medical, marcată în R. Moldova. Igor Grosu: „Vă mulțumim pentru devotamentul cu care aveți grijă de pacienți și dedicația cu care salvați vieți”
SATUL EUROPEAN // Locuitorii din Drepcăuți, raionul Briceni, vor avea apă potabilă la robinet
Fiscul a acumulat 979 milioane de lei la buget timp de o săptămână
Prima rundă de instruiri privind clasificarea carcaselor de carne conform standardelor Uniunii Europene, organizată de ANSA
Un inginer cadastral din capitală, condamnat pentru mită de 3,5 mii euro
R. Moldova găzduiește Congresul Mondial al Viei și Vinului. Maia Sandu: „Recunoaștere internațională pentru un sector care a înfruntat imperii”
Medicul, care a votat în locul bătrânilor din azilul din Comrat, a fost condamnat
Evaluarea externă a Curții de Apel Centru s-a încheiat
Tehnologia - în centrul procesului judiciar. Prima e-sală de judecată din nordul țării, inaugurată la Bălți
Peste 3800 de șoferi, trași pe dreapta în zilele de weekend
Nume noi în echipa PAS. Igor Grosu: „E momentul să strângem rândurile și să ne unim”
Parlamentul European cere fonduri de preaderare pentru Republica Moldova în bugetul multianual al UE
Droguri de peste 1,5 milioane de lei, ridicate de poliție. Patru suspecți au fost reținuți
Reconstrucţia podului de la Buţeni, Hânceşti, finalizată până în toamna acestui an #MoldovaPoate
Noi cazuri de rujeolă în capitală. Părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copiii
Un studiu EcoContact privind drepturile de mediu va fi examinat de Oficiul Avocatului Poporului și partenerii instituționali
ANRE: Criza din Orientul Mijlociu influențează prețurile la carburanți
Cronicarii sportivi din R. Moldova, cu un reprezentant al AIS „MOLDPRES” în teren, și-au adjudecat un nou trofeu internațional