
Peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială sunt înregistrate anual în Republica Moldova
Hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, fiind, totodată, responsabilă de peste 10,8 milioane de decese anual. În Republica Moldova sunt înregistrate anual peste 30 de mii de cazuri noi de hipertensiune arterială. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării pe 17 mai a Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, transmite MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, de-a lungul anilor, în Republica Moldova nivelul morbidității prin hipertensiune arterială rămâne înalt, cu tendință de continuă creștere. Conform unui studiu realizat în 2021, în Republica Moldova, 34,8% de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani li s-au determinat tensiunea arterială crescută.
Medicii vin cu un îndemn în contextul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale: „Măsurați tensiunea arterială cu acuratețe. Controlați-o. Trăiți mai mult!”. Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare a ANSP, Olesea Croitor, a declarat că pentru al treilea an consecutiv tema se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al hipertensiunii, a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale și promovarea unui mod de viață sănătos pentru a reduce riscurile.
Potrivit specialiștilor, se estimează că circa 50% din totalul cazurilor de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă, inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar 20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume. Alți factori de risc sunt inactivitatea fizică, obezitatea cauzată de excesul caloric alimentar și consumul excesiv de alcool.
Hipertensiunea deseori decurge fără simptome. Acestea apar, de obicei, atunci când hipertensiunea atinge valori foarte ridicate, când se întâmplă să crească brusc și suficient de marcat, devenind o urgență medicală și includ: dureri de cap, vedere încețoșată sau alte modificări ale vederii, greață, amețeli, hemoragii nazale, palpitații.
Medicii prezintă și câteva strategii importante, recomandate pentru a preveni hipertensiunea arterială și a reduce consecințele acesteia. Printre acestea se numără promovarea unui mod de viață sănătos, menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația echilibrată, limitarea consumului de alcool, renunțarea la consumul de tutun, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauza majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi.
Veaceslav Platon a fost eliberat sub cauțiune
Ministrul Dan Perciun explică cum va fi acordat ajutorul de 1000 de lei pentru elevii din clasele primare și gimnaziale
Un funcționar vamal, depistat cu avere nejustificată în sumă de peste 715 mii de lei
VIDEO // Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, escortați în fața instanței din Atena. Primele imagini publicate online
DOC // Salariații vor putea beneficia de tichete de vacanță. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial
Meteorologii au emis Cod galben și portocaliu de caniculă. Temperaturile vor urca până la 39 de grade Celsius
Percheziții CNA la un executor judecătoresc din capitală, cercetat într-un dosar de abuz în serviciu
UE investește peste 17 milioane de lei în revitalizarea urbană a cinci orașe din Republica Moldova
Incendiu la spitalul raional Ungheni. 26 de persoane, evacuate
Rusia își sporește prezența militară în Armenia
Bustul scriitorului Vladimir Beșleagă, prezentat la Muzeul Național al Literaturii Române
În satul Abaclia din raionul Basarabeasca a fost inaugurat bustul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
VIDEO // Poliția investighează cazuri de finanțare pentru prezența la un protest din capitală. Sunt vizați minori
Președintele Nicușor Dan: Rusia a intervenit în alegerile din Republica Moldova prin rețele de cumpărare a voturilor și manipulare online
Cercetătorii japonezi au reușit să trateze sindromul Down
Restricții de circulație în capitală
Drone ucrainene au lovit uzine din Stavropol
Muzeul Național de Istorie își scurtează programul de lucru
Un general american explică care sunt cele patru condiții care ar duce la capitularea lui Putin
Moldova obține încă o medalie la Festivalul Olimpic al Tineretului European
Vinificatorii moldoveni au făcut cunoștință cu perioadele de tranziție necesare în procesul de aderare la UE
Spectacolul „Tema pentru acasă”, prezentat în fața Guvernului. Igor Grosu: „Trebuie să ne cunoaștem istoria, ca să nu o repetăm”
Accident rutier grav în raionul Cimișlia: o tânără și-a pierdut viața, iar patru persoane au fost spitalizate
Președinta CEC, Angelica Caraman, mesaj pentru alegători: „Votul este vocea fiecărui cetățean și cheia unei democrații autentice”
Ministrul turc de Externe afirmă că Ucraina și Rusia ar fi convenit asupra unei întâlniri directe Zelenski–Putin în Turcia