ro
Societate
16 Iulie, 2025 / 05:21
/ Acum 13 ore

Primele rezultate finale ale Recensământului din 2024: Populația, în scădere cu 13,6% față de 2014

În ultimii 10 ani, populația cu reședință obișnuită din Republica Moldova a scăzut cu 13,6% și la 8 aprilie 2024 constituia 2 milioane 409,2 mii de persoane, 46,4% dintre care (sau 1 119,0 mii persoane) locuiau în mediul urban și 53,6% - în mediul rural (1 290,2 mii persoane). Datele au fost prezentate marți, 15 iulie, de către Biroul Național de Statistică, transmite MOLDPRES.

Conform datelor prezentate, de la recensământul din 2014, în 28 de raioane, scăderea populației este cu peste 20%. Cea mai mare scădere a populației, între recensămintele 2014 și 2024, au înregistrat raioanele Ocnița (-29,5%), Leova (-29,2%), Briceni (-28,7%) și Cantemir (-28,5%). O descreștere mai puțin accentuată a populației s-a înregistrat în municipiul Bălți (-5,9%), raionul Ialoveni (-12,9%) și autonomia găgăuză (-14,9%). Doar în municipiul Chișinău s-a înregistrat o creștere a populației, cu 16,8%.

Deși ponderea populației urbane este în creștere continuă, Republica Moldova rămâne practic cea mai rurală țară din Europa, subliniază BNS. Sub aspect de gen, numărul femeilor a constituit 1 271,9 mii persoane sau 52,8% din populația țării (comparativ cu 52,0% în 2014) și numărul bărbaților 1 137,3 mii persoane sau 47,2% din populația țării (comparativ cu 48% în 2014).

Distribuția teritorială a populației la recensământul din 2024 denotă o tot mai mare concentrare a populației în municipiul Chișinău, căruia îi revine cel mai mare număr de populație printre regiunile de dezvoltare și municipii - de 720,1 mii locuitori cu reședință obișnuită (sau 29,9% din total), urmat de regiunile de dezvoltare Centru cu 670,1 mii locuitori și Nord - cu 608,7 mii locuitori. Cel mai mic număr de populație printre regiunile de dezvoltare îl au regiunea de dezvoltare Sud - cu 306,7 mii locuitori și autonomia găgăuză  - cu 103,7 mii locuitori.

Al doilea după mărime este municipiul Bălți, care are 94,5 mii locuitori, iar la nivelul raioanelor, cel mai mare număr de populație îl au raioanele Orhei, Ungheni, Ialoveni și Cahul. Cel mai mic număr al populației îl au raioanele Basarabeasca și Dubăsari.

Directorul general al BNS, Oleg Cara, a declarat că toate datele și rezultatele finale ale Recensământului din 2024 vor fi prezentate în câteva etape, până la finale anului curent.

„Suntem încrezători că aceste date vor fi valorificate pe potriva importanței lor, atât pentru autorități, cât și pentru mediul de afaceri, organizații non-guvernamentale, instituții academice, comunități locale și cetățeni”, a spus Oleg Cara.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Andrei Strah, a declarat că Recensământul este un exercițiu complex și valoros, iar rezultatele obținute în urma acestuia vor permite Guvernului să ia decizii mai bine argumentate, bazate pe dovezi și să implementeze strategii adaptate la realitățile demografice și sociale ale țării.

„Rezultatele Recensământului vor contribui direct la identificarea priorităților în domenii precum educație, sănătate, infrastructură, dezvoltare regională și la îmbunătățirea calității vieții tuturor locuitorilor țării. Cu aceste date la dispoziție, avem oportunitatea de a elabora și implementa noi politici care vor contribui la prosperitatea și la bunăstarea populației. Vom putea dezvolta programe educaționale mai eficiente, vom putea îmbunătăți servicii de sănătate și vom crea oportunități economice pentru toți, dezvoltând satele și orașele noastre. De asemenea, vom putea aborda mai bine inechitățile sociale și economice, asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Andrei Strah.


Reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova, Karina Nersesyan, a salutat lansarea primului set de rezultate finale ale Recensământului, subliniind importanța acestora pentru prioritizarea acțiunilor care urmează a fi implementate.

„Vom fi alături în continuare și vom lucra împreună cu donatorii pentru ca datele obținute în urma Recensământului să nu se prăfuiască, dar să se transforme în acțiuni”, a afirmat Karina Nersesyan.


Recensământul din 2024 a fost desfășurat în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în 35 din 37 de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi ale țării, fiind recenzată populația din 1525 de localități din totalul de 1682 de localități, dintre care 55 de localități urbane (orașe/municipii),  842 sate (comune) și 628 de localități din componența comunelor și orașelor (municipiilor).

În 157 de localități ale țării, care nu se află sub controlul de facto al autorităților constituționale ale Republicii Moldova, nu a fost posibilă desfășurarea recensământului. Acestea sunt localitățile din cadrul unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, municipiului Tighina (inclusiv satul Proteagailovca), comuna Chițcani (inclusiv satele Merenești și Zahorna), satele Cremenciug și Gîsca din raionul Căușeni, comuna Corjova (inclusiv satul Mahala) din raionul Dubăsari, precum și satul Roghi din cadrul comunei Molovata Nouă, raionul Dubăsari.

Conform rezultatelor finale, la recensământul din 2024 au fost recenzate 2 417,7 mii persoane, din care 2 323,1 mii persoane erau cu reședință obișnuită (sau populație rezidentă) și 94,6 mii persoane erau non-rezidenţi (3,9%).