
Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat
Grupul de lucru în contextul amalgamării voluntare a patru localități: orașul Leova, satele Sârma, Tochile-Răducani și Sărata-Răzeși îşi continuă activitatea. Autoritățile locale din aceste entităţi au creat primul cluster pentru edificarea unei primării mai eficiente și mai puternice și se află la nivel avansat, transmite MOLDPRES.
Săptămâna trecută, grupul s-a reunit în şedinţă pentru a defini planul general de acțiuni cu viziuni clare necesare procesului de amalgamare.
„S-au oferit soluții pentru problemele identificate de către aceste primării pe fiecare dimensiune: resurse umane, infrastructură, managementului deșeurilor etc. Un alt aspect discutat a fost modul în care regionalizarea serviciilor poate reduce costurile operaționale și poate spori eficiența administrativă, facilitând atragerea de investiții și crearea de noi oportunități economice la nivel local”, explică Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud care a participat la şedinţă.
ADR Sud a subliniat şi facilitățile care vor fi acordate unităţilor administrativ-teritoriale amalgamate din perspectiva accesării Fondului național pentru dezvoltare regională și locală, importanța și eficiența regionalizării serviciilor, cum va contribui concentrarea potențialului uman, financiar și a resurselor asupra capacității de asigurare a localităților cu infrastructură modernă, servicii publice de calitate și proiecte de dezvoltare durabilă.
Începând cu anul 2024, cetățenii și aleșii locali din două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale învecinate pot alege să se unească. Îmbunătățirile pot ține de reabilitarea și construcția drumurilor, podurilor, calitatea serviciilor și consultarea locuitorilor cu resursele limitate disponibile.
Administraţiile de nivelul I care se amalgamează beneficiază de fonduri de la Guvern pentru pregătirea procesului de amalgamare voluntară, de transferuri cu destinație specială pentru dezvoltarea infrastructurii și de transferuri anuale pentru susținerea bugetelor localităţilor amalgamate. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, Cancelaria de Stat asigură, la cerere sau din oficiu, ghidare în fazele de pregătire și implementare a procesului.
Săptămîna trecută, Cancelaria de Stat a lansat şi o pagină web privind procesul de amalgamare voluntară în Republica Moldova - amalgamare.gov.md. Platforma conține o hartă interactivă care oferă posibilitatea de a vizualiza fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”