ro
Societate
28 Aprilie, 2025 / 16:08
/ 18 Martie, 2025

Procesul amalgamării voluntare a patru localități din raionul Leova, la un nivel avansat

Grupul de lucru în contextul amalgamării voluntare a patru localități: orașul Leova, satele Sârma, Tochile-Răducani și Sărata-Răzeși îşi continuă activitatea. Autoritățile locale din aceste entităţi au creat primul cluster pentru edificarea unei primării mai eficiente și mai puternice și se află la nivel avansat, transmite MOLDPRES.

Săptămâna trecută, grupul s-a reunit în şedinţă pentru a defini planul general de acțiuni cu viziuni clare necesare procesului de amalgamare.

„S-au oferit soluții pentru problemele identificate de către aceste primării pe fiecare dimensiune: resurse umane, infrastructură, managementului deșeurilor etc. Un alt aspect discutat a fost modul în care regionalizarea serviciilor poate reduce costurile operaționale și poate spori eficiența administrativă, facilitând atragerea de investiții și crearea de noi oportunități economice la nivel local”, explică Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud care a participat la şedinţă.

ADR Sud a subliniat şi facilitățile care vor fi acordate unităţilor administrativ-teritoriale amalgamate din perspectiva accesării Fondului național pentru dezvoltare regională și locală, importanța și eficiența regionalizării serviciilor, cum va contribui concentrarea potențialului uman, financiar și a resurselor asupra capacității de asigurare a localităților cu infrastructură modernă, servicii publice de calitate și proiecte de dezvoltare durabilă.

Începând cu anul 2024, cetățenii și aleșii locali din două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale învecinate pot alege să se unească. Îmbunătățirile pot ține de reabilitarea și construcția drumurilor, podurilor, calitatea serviciilor și consultarea locuitorilor cu resursele limitate disponibile.

Administraţiile de nivelul I care se amalgamează beneficiază de fonduri de la Guvern pentru pregătirea procesului de amalgamare voluntară, de transferuri cu destinație specială pentru dezvoltarea infrastructurii și de transferuri anuale pentru susținerea bugetelor localităţilor amalgamate. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, Cancelaria de Stat asigură, la cerere sau din oficiu, ghidare în fazele de pregătire și implementare a procesului.

Săptămîna trecută, Cancelaria de Stat a lansat şi o pagină web privind procesul de amalgamare voluntară în Republica Moldova - amalgamare.gov.md. Platforma conține o hartă interactivă care oferă posibilitatea de a vizualiza fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

Leova