
Procurorul de legătură al Republicii Moldova la Eurojust va fi numit pentru un mandat de cinci ani
Procurorul de legătură al Republicii Moldova la Eurojust va fi numit pentru un mandat de cinci ani, cu posibilitatea selectării pentru un alt mandat doar o singură dată. Numirea și detașarea acestuia se dispune prin ordinul Procurorului General, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura va fi selectată prin concurs public, transmite MOLDPRES.
Prevederile se conțin într-un proiect aprobat astăzi de Guvern. Potrivit acestuia, procurorul de legătură al Republicii Moldova la Eurojust se subordonează direct Procurorului General sau, după caz, adjunctului care îl substituie, și are competența să reprezinte Procuratura Generală în cadrul obligațiilor internaționale de cooperare juridică internațională în materie penală atunci când aceasta se realizează prin intermediul Eurojust.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat la ședința Guvernului că, prin aprobarea proiectului, în premieră, va fi instituit un cadru legal pentru activitatea Procurorului de legătură la Eurojust, care va acționa ca punct de legătură între autoritățile Republicii Moldova și cele ale statelor membre ale Uniunii Europene în cazurile de combatere a criminalității transfrontaliere.
„Acest Procuror de legătură va avea atribuții în facilitarea cererilor de cooperare internațională, participarea în echipe comune de anchetă, schimbul operativ de informații cu autoritățile europene, cum ar fi Europol, OLAF și altele. Proiectul propune reguli clare privind numirea procurorului de legătură, evaluarea, garanțiile privind confidențialitatea informațiilor gestionate”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit notei informative a proiectului, noile reglementări au fost necesare în condițiile în care prevederile legislative existente nu acoperă aspectul garanțiilor financiare și sociale pentru prezența permanentă a Procurorului de legătură la sediul Eurojust la Haga, Regatul Țărilor de Jos. În plus, desemnarea Procurorului de legătură part-time la moment este insuficient pentru a putea face față tuturor solicitărilor și obligațiunilor funcționale, având în vedere volumul în creștere al cooperării judiciare internaționale, complexitatea cauzelor aflate pe agenda Eurojust, precum și necesitatea unei prezențe active și constante în activitățile operaționale cu autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene, indică sursa citată.
Republica Moldova a fost printre primele state din afara Uniunii Europene, care a început cooperarea cu Eurojust și a semnat în vara anului 2014 un Acord în acest sens. În prezent, cooperarea cu Eurojust se realizează prin intermediul Procurorului de legătură, desemnat prin ordinul Procurorului General, pentru un termen de șase luni, cu ulterioara prelungire cu șase luni.
Totodată, proiectul aprobat de Guvern mai prevede crearea unor garanții suplimentare împotriva tragerii abuzive sau neîntemeiate la răspundere disciplinară a Procurorului General. „Această modificare este determinată și de lipsa unui mecanism de „filtrare” a sesizărilor abuzive, neîntemeiate, fapt ce constituie o omisiune legislativă”, este menționat în nota informativă a inițiativei.
Captură inedită la aeroport. Piei de crocodil găsite în bagajul unui pasager
Doi copii au fost salvați după ce au rămas blocați în automobile. Salvatorii vin cu avertizări
Sistemul de apeduct Prut-Fălești, finalizat şi pus în funcţiune cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Operațiune Eurojust: Un grup infracțional internațional specializat în spălare de bani a fost destructurat, printre victime și companii din România
Dezvoltatorii imobiliari, încurajați să construiască mai multe parcări subterane
R. Moldova consolidează cooperarea regională în domeniul hidrometeorologiei
Ziua mediului la Edineţ// Sergiu Lazarencu: „Moldova poate doar cu un mediu curat”
Aleșii poporului i-au adus un ultim omagiu maestrului Eugen Doga
Tinerii beneficiari de stagii plătite în serviciul public vor primi burse majorate
Speakerul Igor Grosu cere CSM-ului să verifice posibile tergiversări în dosarul primarului din Boldurești
Președinta Maia Sandu a discutat cu Prim-ministrul Greciei despre aprofundarea relațiilor bilaterale
Statele UE au aprobat noi taxe vamale asupra importurilor agricole și de îngrășăminte din Rusia și Belarus
Centrul „Patriot” va trece în subordinea directă a Președintelui Republicii Moldova
Conducerea Republicii Moldova a transmis condoleanțe după catastrofa aviatică din India
Apă potabilă pentru 22 de mii de locuitori din raionul Glodeni, asigurată cu ajutorul Guvernului #MoldovaPoate
Etnografa Varvara Buzilă, laureată a Premiului Europa Nostra: „E o bucurie să fac parte din cei care promovează patrimoniul național”
Republica Moldova va adera la Platforma globală pentru accesul la medicamente destinate tratamentului cancerului la copii
Acordarea garanției de stat pentru creditul BERD, accesat de Energocom, aprobată în prima lectură
Absolvenții de gimnaziu au încheiat sesiunea de examene. Elevii vor afla notele pe 24 iunie
Ministerul Agriculturii va ajusta cadrul normativ ca activitatea GAL-urilor să devină mai eficientă
Securitatea cibernetică a Republicii Moldova va fi fortificată cu suportul UE
Procesele electorale din Republica Moldova, în vizorul Google și META
Prim-ministrul Dorin Recean: „Deportările sovietice au adus suferință, dar nu ne-au luat demnitatea”
Gheorghe Budeanu este noul membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”
Președinta Maia Sandu, omagiu victimelor represaliilor staliniste: „Avem datoria să nu uităm. Să spunem adevărul despre deportările sovietice”