
Profesorul universitar Ion Șișcanu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Istoricul Ion Șișcanu, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, deținător al ”Ordinului de Onoare”, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 27 martie 1951 în satul Măcărești, raionul Ungheni. În 1974, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie. În anii 1978-1981 și-a continuat studiile de doctorat la Universitatea ,,M. V. Lomonosov” din Moscova. În 1982 a susținut teza de doctor în științe istorice cu tema „Muncitorii din sectorul agro-industrial al RSS Moldovenești și activitatea socială a acestora”. În 1996 și-a susținut teza de doctor habilitat în istorie cu tema „Basarabia în contextul relațiilor sovieto-române, 1940”, la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova. Stagiu la Departamentul de Stat al SUA, în cadrul programului: „Administrarea Învățământului Superior în SUA”, 2003.
A fost asistent responsabil de seminare de istorie a Moldovei la Institutul Politehnic din Chișinău (1976- 1978), conferențiar, lector superior la UTM (1982-1988), cercetător științific superior la Institutul de Cercetări Social-Politice al AȘM (1988- 1990), conferențiar universitar la Institutul Pedagogic din Chișinău „Ion Creangă” (1990-1991), cercetător științific principal, șef de direcție, director adjunct la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (1991-1999), profesor universitar la Universitatea „B. P. Hașdeu” din Cahul (1999-2006), rector al aceeași instituție (2006-2013), director adjunct al Institutului de Istorie al AȘM (2013-2015), viceministru al Educației (2015-2016). Din 2016 până în prezent este șef Secție istorie contemporană a Institutului de Istorie al AȘM.
Concomitent a desfășurat activitate didactică în calitate de profesor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România (din 2004). S-a dedicat cercetării istoriei românilor: Basarabia în cadrul relațiilor româno-sovietice (1918-1947), formarea RASSM și RSSM; foametea și colectivizarea în RSS Moldovenească; istoria universală: relații ruso-române în secolul XIX; Primul Război Mondial; țările baltice în cadrul politicii externe a URSS (1918-1940); încheierea și aplicarea Pactului Molotov-Ribbentrop; al Doilea Război Mondial, sovietizarea teritoriilor ocupate de URSS în anii 1939-1940; formarea și evoluția Blocului Comunist ș.a.
A semnat monografii, studii și articole în culegeri și publicații periodice de specialitate printre care: „Raptul Basarabiei. 1940” (1993), „Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia” (1991), „Uniunea Sovietică - România: Tratative în cadrul comisiei mixte, 1940” (1995), „Istoria Basarabiei din cele mai vechi timpuri până în 2003” (în colaborare, 2003), „O istorie a Basarabiei” (2015) ș.a. A publicat articole în mai multe reviste de istorie.
În 2010, a fost distins cu ”Ordinul de Onoare”.
Ministerul Apărării dezminte un fals informațional despre „militari moldoveni decedați” în Ucraina
Întreaga conducere a Procuraturii Anticorupție, audiată de Comisia de evaluare a procurorilor
A început admiterea la liceu. Peste 13 mii de locuri disponibile și înscrieri, în premieră, la profil general
Conferirea numelui „Eugen Doga” Aeroportului Internațional Chișinău, pe agenda ședinței de Guvern
FOTO // Pompierii și salvatorii moldoveni au plecat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere
Peste 3900 de încălcări în traficul rutier, documentate de polițiști în zilele de odihnă
Incendiu într-un apartament din sectorul Râșcani al capitalei. Șase echipaje de pompieri, la fața locului
Elevi din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și trei de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie
Meteorologii au emis Cod galben de caniculă. Temperaturile urcă până la 33 de grade Celsius
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”