
Profesorul universitar Ion Șișcanu își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare
Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Istoricul Ion Șișcanu, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, deținător al ”Ordinului de Onoare”, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 27 martie 1951 în satul Măcărești, raionul Ungheni. În 1974, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie. În anii 1978-1981 și-a continuat studiile de doctorat la Universitatea ,,M. V. Lomonosov” din Moscova. În 1982 a susținut teza de doctor în științe istorice cu tema „Muncitorii din sectorul agro-industrial al RSS Moldovenești și activitatea socială a acestora”. În 1996 și-a susținut teza de doctor habilitat în istorie cu tema „Basarabia în contextul relațiilor sovieto-române, 1940”, la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova. Stagiu la Departamentul de Stat al SUA, în cadrul programului: „Administrarea Învățământului Superior în SUA”, 2003.
A fost asistent responsabil de seminare de istorie a Moldovei la Institutul Politehnic din Chișinău (1976- 1978), conferențiar, lector superior la UTM (1982-1988), cercetător științific superior la Institutul de Cercetări Social-Politice al AȘM (1988- 1990), conferențiar universitar la Institutul Pedagogic din Chișinău „Ion Creangă” (1990-1991), cercetător științific principal, șef de direcție, director adjunct la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei (1991-1999), profesor universitar la Universitatea „B. P. Hașdeu” din Cahul (1999-2006), rector al aceeași instituție (2006-2013), director adjunct al Institutului de Istorie al AȘM (2013-2015), viceministru al Educației (2015-2016). Din 2016 până în prezent este șef Secție istorie contemporană a Institutului de Istorie al AȘM.
Concomitent a desfășurat activitate didactică în calitate de profesor la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România (din 2004). S-a dedicat cercetării istoriei românilor: Basarabia în cadrul relațiilor româno-sovietice (1918-1947), formarea RASSM și RSSM; foametea și colectivizarea în RSS Moldovenească; istoria universală: relații ruso-române în secolul XIX; Primul Război Mondial; țările baltice în cadrul politicii externe a URSS (1918-1940); încheierea și aplicarea Pactului Molotov-Ribbentrop; al Doilea Război Mondial, sovietizarea teritoriilor ocupate de URSS în anii 1939-1940; formarea și evoluția Blocului Comunist ș.a.
A semnat monografii, studii și articole în culegeri și publicații periodice de specialitate printre care: „Raptul Basarabiei. 1940” (1993), „Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele lui pentru Basarabia” (1991), „Uniunea Sovietică - România: Tratative în cadrul comisiei mixte, 1940” (1995), „Istoria Basarabiei din cele mai vechi timpuri până în 2003” (în colaborare, 2003), „O istorie a Basarabiei” (2015) ș.a. A publicat articole în mai multe reviste de istorie.
În 2010, a fost distins cu ”Ordinul de Onoare”.
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Geniștii Armatei Naționale au lichidat peste 50 de obiecte explozive în raionul Leova
Două incendii au fost lichidate de pompieri în această dimineață în capitală
Ministrul Mediului va fi audiat în Parlament
Cazurile de femicid vor fi monitorizate și analizate de Comisia de Monitorizare a Violenței în Familie
CSP a inițiat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție
O fetiță de nouă ani s-a înecat într-un canal de scurgere
BTA: Comunitatea bulgară din Moldova a primit trei autobuze donate de orașul Varna
METEO // Joi, vremea continuă să se încălzească
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”