
Protecția apelor subterane și reglementarea costului autorizațiilor de mediu vor fi operate după noi metodologii
Metodologia de evaluare și clasificare a stării corpurilor de apă subterană, care va permite o monitorizare mai bună a calității și cantității acestor resurse, a fost aprobată în şedinţa de ieri a Cabinetului de miniştri, transmite MOLDPRES.
Documentul reglementează identificarea, delimitarea și caracterizarea corpurilor de apă subterană, având la bază criterii geologice și hidrodinamice.
„Acest aspect permite o mai bună evaluare a resurselor de apă existente, precum și a vulnerabilităților acestora la poluare sau la exploatarea excesivă”, explică Ministerul Mediului.
În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat Metodologia de calculare a costului autorizației integrate de mediu și al autorizației de mediu, precum și Nomenclatorul serviciilor aferente și cuantumul tarifelor aplicabile acestora.
Această măsură are drept scop instituirea unui sistem clar și echitabil de plată pentru operatorii economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului și care sunt obligați să obțină, din partea Agenției de Mediu, autorizații pentru emisia poluanților în apă, aer și sol.
„Hotărârea vine în contextul aplicării Legii nr. 227/2022 privind emisiile industriale, act normativ care reglementează desfășurarea activităților economice și exploatarea instalațiilor industriale pe baza autorizației integrate de mediu și a autorizației de mediu, emise de Agenția de Mediu. Metodologia stabilește că tarifele pentru aceste servicii publice vor fi calculate pe baza cheltuielilor directe și indirecte generate de procesul de emitere a autorizațiilor”, menţionează sursa citată.
Prin această decizie, Ministerul Mediului susţine că își reconfirmă angajamentul față de o gestionare sustenabilă a resurselor naturale și contribuie la consolidarea politicilor de protecție a mediului, în conformitate cu standardele europene și angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova.
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Un pacient cu ciroză în stadiu terminal a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”