
Strășeni, în topul localităţilor cu cel mai mult teren forestier: 600 de hectare pentru împădurire
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat ieri Ocolul Silvic Căpriana din raionul Strășeni și mai multe plantații tinere de 2, 5 și 12 ani care au o rată foarte bună de prindere, de peste 80%, transmite MOLDPRES.
Aceste suprafețe au fost regenerate prin semănături directe cu ghindă de gorun. Pe măsură ce puieții tineri creșteau, cei maturi erau îndepărtați pentru a crea condiții optime de dezvoltare pentru noile plante.
„Lucrările silvotehnice sunt procese planificate, esențiale pentru sănătatea și regenerarea pădurilor. Eliminarea arborilor uscați sau bolnavi, rărirea strategică a unor suprafețe și alte măsuri de îngrijire contribuie la creșterea și dezvoltarea noilor generații de copaci. Pe lângă aceste lucrări, în Moldova se plantează din ce în ce mai mulți copaci, mai exact, acum la un copac tăiat astăzi sunt plantați alți 12 în loc”, explică Ministerul Mediului.
De la lansarea Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, raionul Strășeni a alocat aproximativ 600 de hectare de terenuri pentru împădurire, dintre care aproape 400 de hectare au fost deja plantate. Ministerul Mediului asigură că va continua să sprijine inițiativele de împădurire și va colabora cu silvicultorii și autoritățile locale pentru un mediu mai verde și mai curat.
Guvernul a alocat 416 milioane de lei pentru creșterea gradului de împădurire, aceasta fiind cea mai mare investiție realizată vreodată în sectorul forestier de către stat. Din această sumă, 316 milioane de lei au fost direcționate spre extinderea și reabilitarea pădurilor, iar 100 de milioane de lei pentru achiziția de tehnică modernă, inclusiv excavatoare, tractoare moderne, mulcere, rotovatoare, mașini de plantat copaci, cultivatoare și motocultoare, dar și alte utilaje. Aceste echipamente permit o mai bună prelucrare a solului, sporind eficiența lucrărilor și rata de prindere a puieților.
Un progres semnificativ a fost înregistrat și la nivel local, unde peste 460 de primării au alocat terenuri pentru extinderea suprafețelor împădurite. În total, 26.670 de hectare au fost alocate pentru plantare, un rezultat remarcabil, având în vedere că, înaintea inițierii programului, timp de cinci ani nu a fost plantat nici un hectar de teren nou.
Printre raioanele care au alocat cel mai mult teren pentru împădurire se numără Ocnița cu 2.281 hectare, Hâncești - 1.570 hectare, Comrat/UTA - 1.505 hectare, Ungheni - 1.232 hectare și Căușeni - 1.131 hectare. Totodată, cele mai împădurite raioane din țară sunt: Strășeni, Călărași, Hâncești, Nisporeni, Ungheni cu o rată de împădurire între 20% și 35%. O rată de împădurire mai mică de 7% se înregistrează în raioanele Drochia, Florești, Taraclia, Găgăuzia, Sângerei, Basarabeasca, Râșcani și Ștefan Vodă.
Obiectivul principal al Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor este creșterea suprafeței împădurite cu 145.000 de hectare în următorii 10 ani. Aceste eforturi sunt fundamentale pentru protecția solurilor, creșterea cantității de precipitații, sporirea rezilienței la schimbările climatice și, implicit, îmbunătățirea sănătății populației.
Bărbatul care a evadat din Penitenciarul din Taraclia a fost reținut de oamenii legii
Jurnalistul Vasile Botnaru este noul membru al Consiliului Audiovizualului
Un magistrat de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
ANSP: Șapte cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 53%
Legislația ce vizează calitatea apei va fi aliniată la cea europeană
Absolvenții de gimnaziu vor avea acces la materiale video și lecții interactive pentru a se pregăti de examenul la matematică
Peste 192 mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prin intermediul „eRețeta”
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie