
21 martie 1188 - Împăratul Antoku accede pe tronul Japoniei.
21 martie 1413 - Henric al V-lea devine rege al Angliei.
21 martie 1556 - Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury, a fost ars pe rug sub acuzația de erezie.
21 martie 1685 - S-a născut genialul compozitor german Johann Sebastian Bach, considerat în mod unanim unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică.
21 martie 1729 - S-a născut economistul scoțian John Law.
21 martie 1768 - S-a născut matematicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier. A adus contribuții în teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică. Transformata Fourier a fost denumită în onoarea sa.
21 martie 1804 - A murit Louis Antoine Henri de Bourbon – Condé, duce de Enghien, rudă a monarhilor Bourbon ai Franței.
21 martie 1804 - În Franţa intră în vigoare codul civil, numit și Codul lui Napoleon care, alături de codul comercial (1808) și cel penal (1810), reprezintă baza juridică a noului stat francez după profundele transformări sociale apărute în urma revoluției.
21 martie 1806 - S-a născut Benito Juarez, revoluționar, erou național al Mexicului. A fost de origine un amerindian zapotec și a servit cinci termene ca președinte al Mexicului între anii 1858 – 1872.
21 martie 1814 - Se încheie Bătălia de la Arcis-sur-Aube din cadrul Războiului celei de-a Șasea Coaliții. Trupele franceze conduse de Napoleon sunt nevoite să se retragă în fața trupelor austriece conduse de Schwarzenberg.
21 martie 1857 - La Tokyo are loc un cutremur. Au murit 100.000 de oameni.
21 martie 1871 - Cancelar al Imperiului German este numit Otto von Bismarck.
21 martie 1871 - Jurnalistul american Henry Morton Stanley își începe călătoria în Africa în căutarea exploratorului britanic, David Livingstone.
21 martie 1919 - Se proclamă Republica Sovietică Ungaria, care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluția din Octombrie din Rusia.
21 martie 1929 - S-a născut reputatul filolog și cunoscutul politician basarabean, Ion Borșevici.
21 martie 1935 - Șahul Rezā Shāh cere oficial comunității internaționale să numească Persia cu numele ei nativ Iran, care înseamnă "Țara lui Aryans".
21 martie 1939 - Ultimatum german adresat Poloniei prin care se cerea cedarea Gdanskului (Danzig) și deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.
21 martie 1943 - Un atentat asupra dictatorului nazist german lui Adolf Hitler a eșuat. Rudolf Christoph Freiherr, ofițer în armata germană, a încercat să-l asasineze pe Adolf Hitler într-un atentat sinucigaș cu bombă. Planul însă a eșuat, dar el a rămas nedescoperit.
21 martie 1963 - Vestita închisoare Alcatraz de lângă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.
21 martie 1964 - În Copenhaga, Danemarca, Gigliola Cinquetti câștigă cea de-a 9-a ediție a concursului Eurovision pentru Italia, cu cântecul "Non ho l'età".
21 martie 1980 - Președintele american Jimmy Carter anunță că Statele Unite vor boicota Jocurile Olimpice de Vară de la Moscova pentru a protesta față de invazia sovietică în Afghanistan.
21 martie 1990 - Proclamarea oficială a independenței în Republica Namibia. Această zi devine Ziua Națională în Namibia.
21 martie 1999 - Balonul Breitling Orbiter 3, la bordul căruia s-au aflat francezul Bertrand Piccard și britanicul Brian Jones, a reușit să aterizeze în Egipt, după ce a făcut înconjurul Terrei, fără escală, în aproape 20 de zile.
21 martie 2006 - Se înființează rețeaua de socializare Twitter.
21 martie 2014 - Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat tratatul privind anexarea Crimeii la Rusia, la o zi după ratificarea sa de către Camera inferioară, sfidând comunitatea internațională care nu recunoaște acest acord.
21 martie, anual - Ziua mondială a teatrului de păpuși
21 martie, anual - Ziua internațională a poeziei.
21 martie, anual - Ziua internațională a copiilor străzii.
21 martie, anual - Ziua internațională de luptă pentru eliminarea discriminării rasiale.
21 martie, anual - Ziua internațională de combatere a insomniei.
21 martie, anual - Ziua internațională a pădurilor.
Circa 1 650 de persoane, care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, vor primi un ajutor material
Premierul Dorin Recean: „Tragedia de la Cernobîl ne arată câtă suferință poate aduce incompetența, nepăsarea și manipulările unui regim totalitar”
Speakerul Igor Grosu despre explozia de la Cernobîl: „Rămâne unul dintre cele mai dureroase episoade ale secolului trecut”
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Echipa USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit campioană națională la armwrestling pentru a șasea oară consecutiv
Un bărbat din Fălești a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru vătămare gravă soldată cu deces
Termenul de depunere a dosarelor la Programul „Curtea Europeană” a fost prelungit
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Drapelului de Stat: „Este steagul care ne însoțește în toate momentele importante ale vieții și ne amintește că, oriunde am fi, purtăm aceleași culori, aceeași demnitate, aceeași speranță”
GALERIE FOTO // Moldovenii sărbătoresc Paștele Blajinilor
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor
LIVE // Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Republicii Moldova
Republica Moldova sărbătorește 35 de ani de la adoptarea Drapelului de Stat
GALERIE FOTO // Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea tricolorului
GALERIE FOTO // La Ungheni se scrie istorie: Podurile de Flori devin Poduri de Piatră
REPORTAJ MOLDPRES: România şi R. Moldova, două inimi gemene, rescriu istoria frăţească şi clădesc punţi de piatră în locul celor de flori
Președinta Maia Sandu a participat la funeraliile Papei Francisc, alături de liderii lumii
40 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română
Atenție, călători! Trafic intens la postul Palanca-Maiaki-Udobnoe
Cel puțin patru persoane au fost ucise și peste 500 rănite într-o explozie uriașă în cel mai mare port comercial din Iran
Președinta Maia Sandu prezentă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc: „Am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”
R. Moldova marchează mâine Ziua Drapelului. Daniel Vodă: „Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în orice colț al Moldovei, ne unește același tricolor”